Havukruunu: Uinuos syömein sota

Havukruunu is een (pagan) black metal afkomstig uit Hausjärvi in Finland. Deze ‘Uinuos syömein sota’ is het derde full-album van dit gezelschap dat in 2005 van start ging. We hadden, eerlijk gezegd, nog nooit iets over dit gezelschap gehoord. Het titelnummer mag openen en doet dit meteen heel intens en beklijvend met heel kloeke samenzang, zodanig dat we er een kippenvelmoment aan over houden. Daarna barst het pure, donkere en dreigende black metal geweld openen. Wat een binnenkomer. We krijgen meteen al het gevoel dat dit niet meer stuk kan. En inderdaad, opvolger ‘Kunnes varjot saa’ gaat verder op dit elan. Stevig en krachtig, doordrenkt van gitzwarte duisternis, overgoten met koude dreiging, furieus tempo zonder de melodie uit het oog te verliezen, met rauwe vocalen, veel samenzang, knap gitaarwerk, leuke accenten, … Je hebt het begrepen: wij vallen als een steen voor Havukruunu. Waar de heren het op tekstueel gebied over hebben: geen flauw idee, maar naar verluidt komen thema’s als paganisme, droefheid, eenzaamheid en de winter aan bod. En eigenlijk liggen we er niet echt wakker van: het is het beklijvende en intens donkere gevoel die de sound uitstraalt die ons keer op keer over de streep trekt. En zoals eerder aangehaald: In elk nummer duiken knappe accenten op en zijn we overdonderd door de toch wel melodieuze gitaarsolo’s die zich een weg banen doorheen de machtige, donkere dreiging die van elk nummer uit gaat. Iets meer dan drie kwartier lang is dit intens genieten, headbangend door de huiskamer rond lopend onderwijl de luchtgitaar stevig geselend, want elk nummer lijkt nog beter dan het vorige tot je het schijfje opnieuw laat afspelen en je tot de ontdekking komt dat ook die vorige nummers fantastisch zijn. Dit zou moeten volstaan om ook jij aan te sporen om dit zwartgeblakerd schijfje aan je collectie toe te voegen: je zal het jezelf niet betreuren. En wil je ons nu excuseren: wij gaan op zoek naar de eerste twee albums van Havukruunu.

Luc Ghyselen (98)

Naturmacht Productions NP 115

Tracklist: 1. Uinuos syömein sota 2. Kunnes varjot saa 3. Ja viimein on yö 4. Pohjolan tytär 5. Kuin öinen meri 6. Jumalten hämär 7. Vähiin päivät käy 8. Tähti-yö ja hevoiset