Imperial Triumphant: Alphaville

Sta je open voor vernieuwing binnen black metal? Dan is Imperial Triumphant een band om in het oog te houden. Imperial Triumphant werd eigenlijk in 2005 opgestart door Zachary Ilya Ezrin, terwijl de band zelf 2012 als startjaar aangeeft want dan werd een eerste full-album, ‘Abominamentum’, op de argeloze luisteraars losgelaten. Met de komst van Steve Blanco (bass, keyboards, piano, vocals) verschoof het muzikale spectrum van neo classical black metal naar een mix van technical black metal en avantgarde en zelfs jazz. Het legde de band alvast geen windeieren want het derde full-album, ‘Vile Luxury’ (2018), bleek in schot in de roos en werd door fans en critici enorm goed ontvangen. Nu is het drietal – Zachary Ilya Ezrin (vocals, gitaar, orkestratie), Steve Blanco (bass, keys, piano, vocals) en drummer Kenny Grohowski – klaar met een nieuwe creatie waarmee de heren nog een aantal stappen verder weg stappen van pure black metal door het toevoegen van technische hoogstandjes en avant garde met invloeden uit jazz middens. Een schitterend voorbeeld krijg je bijvoorbeeld op het intens beklijvende ‘City Swine’, waar o.a. een break op drums en accenten op piano voor eigenzinnige fragmenten zorgen. Wie enkel houdt van kille duisternis met dreigende vocalen, komt dus van een kale reis thuis. Maar die accenten en invloeden komen ook in de overige nummers om de hoek kijken. Dankzij een reeks van gasten – Tomas Haake (taiko drums (additional)), Yoshiko Ohara (koor), R.K. Halvørson (barbershop quartet), Sarai Chrzanowski (koor), Andromeda Anarchia (koor), Colin Marston (gitaar (additional)), J. Walter Hawkes (trombone) en Phlegeton (vocals op ‘Experiment (Cover version) – krijg je nog extra toevoegingen aan hun reeds indrukwekkende sound. Toch bekruipt ons het gevoel dat de heren zich wat op glad ijs begeven. Daarmee bedoelen we dat een heel pak die hard black metal fanaten hier zullen afhaken. Ook wij hebben een aantal keer stevig de wenkbrauwen gefronst bij het beluisteren van dit vierde full-album van Imperial Triumphant. Soms gebeurde dat louter om een eigenzinnige wending, zoals bijvoorbeeld de stevige krijsen tijdens het lang uitgesponnen ‘Atomic Age’ waar ook tal van verschillende ritmes en tempo’s worden aangewend, maar soms ook omdat de heren toch wel erg ver weg gaan zoeken om nieuwe elementen in hun total sound te verwerken. De heel jazzy trombone solo tijdens de intro van ‘Transmission To Mercury’ is daar een voorbeeld van en ook dat is iets wat we helemaal niet hebben verwacht om te horen op een album van Imperial Triumphant. Langs de andere kant juichen we vernieuwingen toe in het (sub)genre en vermoeden we dat het enkel wat extra wennen is aan de nieuwe elementen om ook deze ‘Alphaville’ van Imperial Triumphant volledig te omarmen. Maar dat de heren opnieuw voor een schitterend en vooral eigenzinnig werkstuk hebben gezorgd, dat moeten we hier nog eens benadrukken.

Luc Ghyselen (80)

Century Media

Tracklist: 1. Rotted Futures 2. Excelsior 3. City Swine 4. Atomic Age 5. Transmission to Mercury 6. Alphaville 7. The Greater Good 8. Experiment (Voivod cover) 9. Happy Home (The Residents cover)