Mortis Mutilati: The Fate Of Flight 800

Het Franse black metal gezelschap van Mortis Mutilati, opgestart in 2011, is er terug met zijn vijfde full-album ‘The Fate Of Flight 800’. Opener ‘Road To Nowhere’ opent nog eerder aarzelend vooraleer het gezelschap rond mastermind Macabre (vocals, gitaar, bass, cello, synthesizer) alle registers opentrekt. Zijn duivelse vocalen braken dreiging en duisternis uit en worden loodzwaar ondersteund door bass, gitaar (Rokdhan) en drums (Aryth). Naar het einde toe komen engelachtige vrouwelijke vocalen (Asphodel) opzetten al blijven die beperkt tot “oohs”: het zorgt voor een mooi contrast en laat zo een flard licht door sijpelen in het donkere geweld. Meteen lijkt de toon gezet, want ook ‘Flames behind You’ hanteert die blauwdruk. Voor ‘Deathcrown’ is er geen studieronde nodig en schakelt men meteen over op zwartgeblakerd koud en dreigend geweld. Opnieuw worden de vrouwelijk vocalen beperkt tot wat “oohs”. Misschien wel spijtig want het zorgt voor variatie en vooral een immens contrast met de diepe en rauwe stem van Macabre. Het titelnummer is een instrumentaal nummer geworden dat rustig opent maar al vlug aan kracht wint om daarna mooi af te wisselen tussen duistere kracht en rust brengende kalmte. Een mooi tussendoortje, al haalt het wel de vaart uit het album, want ‘The Smoke Of Your Corpse’ beukt weer stevig op je in met die dreigende, rauwe en diepe vocalen en furieuze oprispingen terwijl de blastbeats je om de oren vliegen, terwijl de vrouwelijke vocalen hier achterwege gelaten worden. Ook ‘Vultures Of Steel’ kent geen vrouwelijke vocalen, die dan wel weer hun opwachting maken tijdens ‘Rising Souls’, al blijft het ook deze keer bij een pak “oohs”. Voor de rest kennen deze nummers maar weinig verrassingen meer en volgen ze de eerder beschreven blauwdruk. Afsluiter ‘Ashes’ is lang, meer dan negen minuten, uitgesponnen en blijft de ingeslagen weg volgen. Wat ons de bedenking oplevert dat er toch wel meer variatie in de nummers mag komen om daadwerkelijk een stevige stap vooruit te zetten op de internationale ladder. Begrijp ons niet verkeerd: deze ‘The Fate Of Flight 800’ is absoluut niet slecht, maar blijft, naar onze smaak dan toch, iets teveel uit hetzelfde vaatje tappen om op te vallen tussen de stroom aan (black metal) releases.

Luc Ghyselen (76)

Independent Release

Tracklist: 1. Road To Nowhere 2. Flames Behind You 3. Deathcrown 4. The Fate Of Flight 800 5. The Smoke Of Your Corpse 6. Vultures Of Steel 7. Rising Souls 8. Ashes