Manticora: To Live To Kill To Live

Manticora werd opgestart in 1996 door de broertjes Lars en Kristian H. Larsen nadat hun vorige band, het heavy metal / thrash metal gezelschap Fear Itself de boeken had dicht gedaan. Eerst nog onder de naam Manticore, maar van zodra de band werk presenteerde – een eerste ep, ‘Dead End Solution’, was er reeds in 1997 – onder de naam Manticora. Op muzikaal vlak werd de weg op gegaan van progressive power metal. En dat legde de band geen windeieren, want op tijd en stond werd de band in de spotlight geplaatst dankzij nieuwe creaties. Wij ontdekten Manticora echter echt vanaf het vorige album.: ‘To Kill To Live To Kill’ (2018), een album waar de fans zo’n acht jaar hadden op zitten wachten. Nu pakt het gezelschap opnieuw stevig uit met ‘To Live To Kill To Live’. Opener ‘Katana – The Moths And The Dragonflies / Katana – Mud’ is meteen een werkstuk om “u” tegen te zeggen. De lang uitgesponnen track behapt zo maar liefst meer dan veertien minuten van je tijd maar verveelt geen milliseconde dankzij tal van wisselingen in tempo, ritme en gemoed. Dat er verschillende gradaties in de stem (grunts, cleane zang, screams) voor nodig zijn, blijkt voor Lars geen punt en hij laat hier geen enkele steek vallen. Ook het schitterend gitaarspel van Kristian H verdient een pluim terwijl ook de overige bandleden geen steekje laten vallen. Kortom: een indrukwekkende opener. ‘To Nanjing’ volgt en dat is een instrumentaal werkstukje waar Japans aandoende stukjes worden afgewisseld met krachtig metal geweld. ‘The Farmers Tale, Pt. 3 – Eaten By The Beasts’ kan je als het derde stuk van een trilogie gaan zien – ‘Pt. 1 – The Aftermath Of Indifference’ en ‘Pt. 2 – Annihilation At The Graves’ kan je op het vorige werkstuk vinden – en zorgt opnieuw voor pakken kracht vermengd met melodie, verschillende wisselingen in tempo en ritme, én ook opnieuw het gebruik van verschillende “stemmen”. ‘Slaughter In The Desert Room’ blijft diezelfde ingrediënten gebruiken en zo blijft Manticora indruk maken. Datzelfde mag je stellen van opvolger ‘Through The Eyes Of The Killer – Filling Teeth’. Dan volgt, mag ik het zo stellen, een nieuw deeltje in de “Katana-saga”. ‘Katana- Death Of The Meaning Of Life’ blijft ons beroeren met talrijke tempo en ritmewisselingen en met het gebruik van de verschillende stemtechnieken die verschillende gemoedstoestanden in ons opwekken en onze aandacht op scherp stellen. De heren blijven deze stroming gebruiken voor de hier opvolgende nummers die ons stuk voor stuk kunnen bekoren. Zelfs het rustiger ‘Goodbye Tina’ kent voldoende tempo en ritmewisselingen, al hodut Lars het hier enkel op cleane zang. Het instrumentale ‘Stalin Trikes’ is een soort van rustpunt, maar bevalt ons minder. Dat kan zeker gezegd worden van ‘Ten Thousand Colds Night’ waar men een Japanse tekst afleest boven wat achtergrond geluiden. Gelukkig brengt het afsluitende ‘Katana – Beheaded’ ons terug in de juiste stemming waar we opnieuw meegevoerd worden op alle eerder aangehaalde ingrediënten in de sound van Manticora. Als we het vorige album terug ter hand nemen zien we dat daar ook al twee stukken uit de “Katana-saga” opduiken (‘Katana – Awakening The Lunacy’ en ‘Katana – Opium’) zodat we moeten aangeven dat de heren van Manticora graag thema’s opnieuw oprakelen en liefhebbers zijn van vervolgverhalen. Ondanks de paar mindere tracks op dit album (de twee instrumentaaltjes en ‘The Thousand Cold Nights’ hoeven echt niet van ons), is dit een verbluffend sterk album dat ons toch wel weet te boeien. Liefhebbers van progressive power metal kunnen dit meteen aan hun “wanted-lijstje” toevoegen.

Luc Ghyselen (87)

ViciSolum Productions

Tracklist: 1. Katana – The Moths And The Dragonflies / Katana – Mud 2. To Nanjing 3. The Farmer’s Tale, Pt. 3 – Eaten By The Beasts 4. Slaughter In The Desert Room 5. Through The Eyes Of The Killer – Filing Teeth 6. Katana – Death Of The Meaning Of Life 7. Tasered / Ice Cage 8. Goodbye Tina 9. Tasered / Removal 10. Stalin Strikes 11. Ten Thousand Cold Nights 12. Katana – Beheaded