Canedy: Warrior

Onder de bandnaam Canedy krijgen we een nieuwe band rond de Amerikaanse drummer / songwriter / producer Carl Canedy. Wie houdt van traditional heavy metal zal zijn naam zeker al hebben ontdekt bij o.a. The Rods terwijl hij ook als producer actief was voor bands als Anthrax, Helstar en Exciter om het maar bij die te houden. Nog een feitje omtrent Carl Canedy: tussen 1980 en 1981 was hij drummer bij Manowar, dus nog vooraleer die band een eerste album op de wereld losliet. Hier laat de man zich omringen door Tony Garuba (bass, cello, vocals), Charlie Russello (gitaar, synthesizer) en Mike Santarsiero (vocals). Op ‘Warrior’, het debuut onder de naam Canedy krijg je tien nummers die liefhebbers van traditionele heavy metal best wel zullen smaken. Het geheel klinkt krachtig, energiek en gedreven zonder melodie uit het oog te verliezen. De drumpatronen zijn van hoog niveau en nu en dan mag Carl er nog wat extra tierlantijntjes aan toevoegen zodat ook jij een deeltje van de spotlights kan opeisen. De basslijnen stuwen het geheel vooruit, nu eens stevig pompend, dan weer meer basic om het fundament de nodige onderbouw te verlenen. Ook op het gitaarwerk hebben we zo goed als niets aan te merken: de riffs klinken dik in orde en de solo’s zorgen ervoor dat ook wij naar onze luchtgitaren grijpen. Voeg daar krachtige en uitmuntende vocalen aan toe en je verkrijgt een werkstuk die vele fans van het genre moet kunnen bekoren. En daar het viertal elkaar de nodige ruimte laat om een deeltje van de spotlight op te eisen, krijg je accenten te horen die anders minder zouden opvallen. Check bijvoorbeeld ‘Lies’ voor de mooie accenten die drummer Carl aflevert, check bijvoorbeeld ‘Hellride’ voor de mooie intro op cello door Tony of check o.a. ‘Out For Blood’ voor het inventieve gitaargeweld van Charlie. Maar eigenlijk komt dat laatste in zowat elk nummer aan bod. Ook over de vocalen hebben we niets te klagen: de klinken uiterst krachtig maar kunnen ook soepel en melodieus uit de hoek komen als het nummer daarom vraagt. Echte uitschieters noteerden we niet, en daar elk nummer in onze smaak valt, moeten we besluiten dat deze ‘Warrior’ een mooie aanvulling is op gelijk welke collectie traditional heavy metal.

Luc Ghyselen (85)

Sleaszy Rider Records

Tracklist: 1. Do It Now 2. Not Even Love 3. Lies 4. Hellride 5. Warrior 6. 3rd Times A Charm 7. In This Sign 8. Out For Blood 9. The Prize 10. Attia