Convocation: Ashes Coalesce

De combinatie van death en doom metal is iets wat je niet vaak hoort, maar wanneer het toch ergens de kop opsteekt, is het meestal wel de moeite. Dat is ook het geval bij het Finse Convocation, al moeten we daar misschien eerder spreken van “deathcore in slowmotion”. ‘Martyrise’, de opener van hun tweede album ‘Ashes Coalesce’, valt immers meteen met de deur in huis met een heerlijk onheilspellend sfeertje en een dissonante dulcimer à la Aversions Crown, samen met moordend traag beuk- en sloopwerk en diep gegrom uit de donkerste krochten van de hel. Gaandeweg gaat het tempo wat omhoog en sluipt er meer melodie in het nummer, wat het eigenlijk alleen maar nog meer death metal maakt. Heel tof is ook het subtiel orgeltje dat her en der komt piepen. Het nummer ebt weg in een omineuze mantra van acht noten. Het contrast met ‘The Absence Of Grief’ kan niet groter zijn: hier horen we vrij klassieke funeral doom. Emoties als dreiging en angst worden vervangen door somberheid, ingetogenheid en verslagenheid. Zelfs in de diepe grunts klinkt verlies, als een monster dat zijn droeve lot betreurt wanneer niemand kijkt. Tot we natuurlijk geconfronteerd worden met het zeldzame fenomeen “doom metal met breakdowns”, tot ieders blijdschap ook hier vergezeld van het orgeltje dat we eerder hoorden en zich gaandeweg naar de voorgrond knokt tussen al dat metalgeweld. Dat orgeltje geeft dus zeker een extra dimensie aan het geheel, vooral wanneer cleane zang de beestachtige vocals afwisselen. Wanneer ‘Misery Form’ aanbreekt, is de occult/gospel rock invloed onmiskenbaar en zorgt koorzang voor een licht epische toets. De instrumentale afsluiter ‘Portal Closed’ vormt dan de sluitsteen, de ultieme symbiose tussen doom metal en gospel (maar dan toch met een sterke nadruk op doom). Van traag brutaal naar sfeervol traag, een natuurlijke ontwikkeling op dit album. Dat, samen met het artwork, maakt het luisteren van dit ‘Ashes Coalesce’ een bijna religieuze ervaring.

Sam Bruynooghe (82)

Everlasting Spew Records

Tracklist: 1. Martyrise 2. The Absence Of Grief 3. Misery Form 4. Portal Closed