Temple Nightside: Pillars Of Damnation

Het Australische Temple Nightside wordt gemakshalve in het vakje black metal / death metal geduwd, maar op deze ‘Pillars Of Damnation’ horen we ook een gezonde dosis doom. Temple Nightside ging in 2010 van start en is met ‘Pillars Of Damnation’ toe aan zijn vierde full-album, terwijl de heren ook al vier split-releases op hun naam hebben staan. Vanaf opener ‘Contagion Of Heresy’ valt ons meteen de heel koude, kille en dreigende sfeer op die de heren hier neerzetten. Het tempo ligt eerder laag en bevat een sloom en slepend karakter zodat we ook de term doom willen aanhalen. Het zorgt in ieder geval voor een loodzware, enorm diep op je gemoed inwerkende, maar beukende brok duister geweld. En … eerlijk? Het bevalt ons wel. Net alsof we ons ergens in een donkere en kille ondergrondse crypte bevinden waar ijswater van de muren druppelt en ons net voldoende licht en lucht wordt gegund om te ademen. Track na track, na de heren leveren er acht af, weet het viertal ons mee te sleuren op hun donkere muzikale trip. Vernieuwend? Allicht niet. Beklijvend en intens? Vast en zeker! Dat niet iedereen hier voor te vinden is, kunnen we ons inbeelden, maar liefhebbers van uiterst dreigende zwartgeblakerde metal met een occulte en mysterieuze rand moeten dit beslist een kans geven. Echte uitschieters noteren we niet, absolute miskleunen krijgen hier zeker geen kans, zodat de heren van Temple Nightside ons opnieuw aangenaam weten te onderhouden met hun donkere, kille en dreigende sound.

Luc Ghyselen (85)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Contagion Of Heresy 2. Death Eucharist 3. Morose Triumphalis 4. The Carrion Veil 5. Wreathed In Agony 6. Blood Cathedral 7. In Absentia 8. Damnation