Vampire: Rex

Het Zweedse Vampire werd in 2011 opgestart en maakte meteen indruk met zijn titelloze demo die in 2012 op de markt werd gebracht: binnen de week waren driehonderd kopieën aan de man / vrouw gebracht. Hun mix van thrash metal en death metal viel dus in de smaak en ook bij Century Media was men onder de indruk en dat resulteerde in 2014 in eerste volwaardig titelloos full-album. Een vier tracks tellende ep, ‘Cimmerian Shade’ die er in 2015 was, en een tweede full-album, ‘With Primeval Force’ (2017), bevestigden allen maar en het leger fans voor Vampire groeide gestaag verder. Met ‘Rex’ is het vijftal aan zijn derde full-album toe. En, wij vermoeden stilletjes dat ‘Rex’ dat legertje fans nog zal doen groeien. De korte intro ‘Prelusion’ belooft veel goeds en van zodra het titelnummer uit de speakers knalt, voel je dat die beloftes ingelost zullen worden. De heren gaan er krachtig, stevig en energiek tegenaan, én zorgen voor een gedreven sound die kenmerken laat horen van traditionele heavy metal, thrash metal en death metal. Meteen vallen alle puzzelstukjes vlekkeloos in elkaar en is het genieten geblazen. Het hoge niveau en de mooie inventieve wendingen houden de heren gemakkelijk vol tot de laatste tonen van afsluiter ‘Melek-Taus’ zijn uitgestorven. Nergens krijgt je aandacht de kans te verslappen en na zo’n veertig minuten kan je heel terecht de repeat knop van je cd-speler opnieuw gaan indrukken. Ondertussen worden je nekwervels danig op de proef gesteld tijdens de zeer energieke trip die Vampire je aanbiedt. Maar de heren zijn ook niet vergeten te zorgen voor flitsend en vingervlug gitaarwerk zodat ook je luchtgitaar uit de kast kan. En om het geheel af te ronden wordt ook de melodie niet vergeten en verkrijg je zodoende een eerder toegankelijk mix van heavy metal, thrash metal en death metal aangeboden die geen seconde verveelt. Met ‘Rex’ zorgt Vampire voor een heel toegankelijk en aanstekelijk schijfje die vele metal liefhebbers zal weten te bekoren.

Luc Ghyselen (92)

Century Media

Tracklist: 1. Prelusion 2. Rex 3. Inspiritus 4. Wiru-Akka 5. Pandemoni 6. Moloch 7. Rekviem 8. Serafim 9. Anima 10. Melek-Taus