Geezer: Groovy

Het Amerikaanse Geezer is een trio rond vocalist / gitarist Pat Harrington dat met ‘Groovy’ zijn vierde full-album op de markt brengt. Naast Pat krijg je bassist Richie Touseull en drummer Steve Markota te horen. ‘Groovy’ bestaat uit acht tracks waar blues rock en psychedelica wordt gemixt tot een groovy geheel dat men “cosmic stoner blues” heeft gedoopt. Dit resulteert in vrije lange composities die uitnodigen tot eindeloze jam sessies die me doen denken aan de sound van Grateful Dead of andere bands uit de jaren zestig / zeventig die pyschedelica en blues deden samensmelten als bijvoorbeeld Cream of Mountain. Grootste verschil met die twee laatst genoemde bands is het feit dat Pat een veel minder begenadigd gitarist is dan Leslie West en Eric Clapton. Zodoende zet Geezer meer in op een bepaalde groove die ze in een nummer in de verf zetten. Toch heeft Geezer zijn bestaansrecht en zorgt wel degelijk voor knappe muziek die liefhebbers van psychedelica en stoner een aangename tijd bezorgt. Zelf vinden we dat de nummers iets te lang worden uitgemolken en naar het eind van zowat elk nummer verslapt onze aandacht toch geleidelijk om dan weer klaar te staan voor de aanvang van een nieuw nummer. Met ‘Groovy’ levert Geezer een album af waar de titel perfect de lading dekt en die liefhebbers van psychedelica zullen weten te waarderen.

Luc Ghyselen (70)

Heavy Psych Sounds HPS 131

Tracklist: 1. Dig 2. Atlas Electra 3. Dead Soul Scroll 4. Awake 5. Groove 6. Drowning On Empty 7. Slide Mountain 8. Black Owl