Black Rainbows: Cosmic Ritual Supertrip

Het Italiaanse Black Rainbows is al lang geen onbekende meer voor fans van stoner metal / psychedelica. Het nieuwste werkstuk van de heren, ‘Cosmic Ritual Supertrip’, – het zevende full-album ondertussen van de band die in 2005 van start ging – telt twaalf tracks die voor een heel knappe mix van psychedelica en stoner metal zorgen. Zo zit de band ook perfect op zijn plaats bij een label als Heavy Pysch Sounds. Black Rainbows zorgt immers vanaf opener ‘At Midnight You Cry’ voor een zeer degelijke drive en groove die ons enorm bevalt. Verschillende tempo’s en ritmes worden aangewend zodat je aandacht echt geen kans krijgt om te verslappen. Vernieuwend is het niet wat de heren neer zetten, maar het wordt vakkundig en zeer goed gebracht. Bass en drums zorgen voor de perfect solide onderbouw waarop het gitaarwerk van Gabriele Fiori mag schitteren. Zijn vocalen sluiten daar perfect bij aan, zodat we echt wel genieten van dit schijfje. Toch is een van de nummers helemaal niet ons ding. Tijdens ‘Universal Phase’, dat nochtans voldoende kracht en drive kent, worden samplers gebruikt met gesproken teksten die, alhoewel ze perfect passen in het korte verhaaltje dat Black Rainbows hier neerzet, ons niet kunnen bekoren. Dit is zowat het enige echte minpuntje (althans naar onze smaak) dat we willen meegeven voor dit album. Liefhebbers van het (sub)genre hebben dus geen extra aanmoedigingen nodig om deze ‘Cosmic Ritual Supertrip’ van Black Rainbows aan hun collectie toevoegen.

Luc Ghyselen (90)

Heavy Pysch Sounds HPS 130

Tracklist: 1. At Midnight You Cry 2. Universal Phase 3. Radio 666 4. Isolation 5. Hypnotized By The Solenoid 6. The Great Design 7. Master Rocket Power Blast 8. Snowball 9. Glittereyzed 10. Sacred Graal 11. Searching For Satellites Part I & II 12. Fire Breather