Maelstrom: Of Gods And Men

We vergeven het je als ons meldt dat je het Amerikaanse Maesltrom niet kent. We beginnen bij het begin: verwar deze Maelstrom niet met een gelijknamige black metal die slechts een demo op de markt bracht (2001), verwar ook niet met een death metal band dat ook al in 2001 zijn enige demo op de wereld losliet. Je mag ook niet verwarren met de gelijknamige heavy metal die in 1995 zijn enige full-album op de markt bracht. En dan is er, voor zover we weten toch, nog een band die de naam Maelstrom gebruikte. Maar ook deze thrash metal band uit Chicago, Illinois die in de jaren tachtig voor twee demo’s zorgde, is niet de Maelstrom die ons deze ‘Of Gods And Men’ bezorgt. Niet dat dit gezelschap zo productief is geweest, want enkel twee demo’s, een ep, twee singles en nu dit full-album prijken in de discografie van Maelstrom, een Amerikaanse band die voor een mix van progressive metal, thrash metal en power metal zorgt. Deze Maelstrom ging in 1988 van start om er in 2002 de brui aan te geven. Sinds 2007 zou dit gezelschap op een of andere manier terug actief zijn, al hebben we daar bij MUSIKA nog niet veel van gemerkt. Of dit eerste full-album voor veel erkenning zal zorgen in het huidige metal landschap, betwijfelen we eerlijk gezegd. Op deze ‘Of Gods And Men’ krijgen we tien lang uitgesponnen nummers te verwerken die samen je aandacht meer dan zeventig minuten proberen vast te houden: iets waar de band, naar onze smaak, althans niet echt in slaagt. Nu en dan kijken we wel eens verrast op als een gitaarlijn ons echt bevalt of als de band voor een of ander mooie invalshoek kiest, maar die zijn op de vingers van één hand te tellen, zodat we meestal echt wel op honger blijven zitten. De heren willen eigenlijk naam maken in het vakje “cinematic metal”, maar daar zullen ze, opnieuw naar onze bescheiden mening, niet in slagen. Daarvoor is hun sound te stereotiep en zijn de afwisselingen soms veel te voorstelbaar. Voeg daaraan toe dat de vocalen, alhoewel echt wel degelijk en goed, ons maar matig bekoren en je verkrijgt een extra reden dat we deze ‘Of gods And Men’ van Maelstrom niet volmondig toejuichen. Daar tegenover staan dan weer de soms sublieme gitaarsolo’s, maar als we alles bij elkaar op tellen, vermoeden we toch dat dit album, en de band zelf, opnieuw onder de radar van vele potentiële liefhebbers zal passeren.

Luc Ghyselen (70)

Independent Release

Tracklist: Part I – An Arisen Avatar: 1. Arise (A Waltz Toward War) 2. Army From Ash 3. The Mirror Calls 4. A Futile Crusade 5. Lament Of The Fallen Part II – Of Sacrifice, Saviours And Sanctity: 6. Th13teen Within A Circle 7. Thief Of Light 8. An Ancient Art Part III – A Predestined Prophecy: 9. Predestined 10. SonRise (A Lullaby To The Gods)