The Moon And The Nightspirit: Aether

Je houdt enkel van beukend geweld en gierende gitaren? Dan moet je niet verder lezen, want geen van die ingrediënten vind je terug bij The Moon And The Nightspirit. The Moon And The Nightspirit is een duo uit Hongarije bestaande uit Ágnes Tóth en Mihály Szabó. Op ‘Aether’, het zevende full-album ten andere onder de naam The Moon And The Nightspirit, krijg je zeven tracks te horen die je in het vakje dark neo folk kan onderbrengen. Inspiratie haalt het tweetal uit paganisme en shamanisme. Bij het beluisteren van deze intense en beklijvende songs moet ik bij momenten spontaan denken aan Nytt Land, terwijl een nummer later de naam Wardruna of zelfs Heilung door me heen flitst. In ieder geval zet The Moon And The Nightspirit hier zeven tracks neer die mij doen verlangen naar heel veel meer en die mij meevoeren naar lang vervlogen tijden. Vocaal wordt Ágnes soms wat vergeleken met Elisabeth Toriser (Dargaard) terwijl ik het houdt op een breekbare engelenstem die mooie tegenwerking krijgt van de zwaardere, ietwat rauwe en ruwe, stem van Mihály. In ieder geval valt er niets aan te merken op de wisselwerking van deze twee mooie stemmen. Ook op muzikaal vlak heb ik hier weinig of niets op aan te merken. Dat ze o.a. eeuwenoude instrumenten als de fujara (een extreem lange fluit (tussen 1,60 m en 2 meter!) die onlosmakelijk verbonden is met de het leven en het werk van herders in Slowakije) of de morin khuur (een paardenviool uit Mongolië) zorgt voor extra accenten in hun sound. Liefhebbers van het genre of van een van de eerder genoemde bands moeten ook deze The Moon And The Nightspirit aan een stevige luisterbeurt onderwerpen. Zelf ben ik alvast in vervoering gebracht door de mooie stemmen en de schitterende, zij het donker gekleurde muziek. En nu wil ik hen ook wel eens live aan het werk zien. Wie zorgt daarvoor?

Luc Ghyselen (98)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Aether 2. Kaputlan Kapukon Át 3. Égi Messzeségek 4. A Szárny 5. Logos 6. A Mindenség Hívása 7. Asha