River Of Souls: Usurper

Doom / death metal van onze Noorderburen: klinkt aanlokkelijk als je weet dat Nederland toch behoorlijk wat goede metalbands heeft. River Of Souls werd opgericht in 2014, Ursuper is hun tweede album. De band kende wat personeelswissels: Paul Beltman (gitaar), Benjamin Hoogers (bas) en zanger Bart de Greef bleven echter op post. ‘Usurper’ is best een prima plaat: ‘Of Pit And Snare’ is een leuke start: riffs à la Metallica, aanstekelijk dus, bij momenten toch melodisch, toch ook dreigende stukken met grunts die er goed bij passen: een dijk van een nummer. ‘At Rope’s End’ gaat in die trend verder: hier wat meer doom invloeden, trager tempo en wat cleanere zang. Opnieuw een goed nummer. Het tweede langste nummer, ‘Ursuper’, begint razendsnel, wat black metal toestanden, om dan trager en melodischer te worden, in het midden zelfs ingetogen, om te eindigen in een soort funeral doom. Mooie tempo en stijlwisselingen in dit nummer. ‘A Spirit Weight’ heeft zeker My Dying Bride invloeden: een prachtig doom nummer. ‘The Tightening’ opent in de sfeer als My Dying Bride en Paradise Lost. Prachtige weemoedige sfeer, geniaal gitaarwerk, versnelt dan en gaat over in kabbelend gitaargetokkel om dan weer los te barsten. Weeral een nummer met diverse stijlen: toch knap. Sterkste punten van de band zijn het erg gevarieerd en aanstekelijk gitaarwerk en de mooie combinatie van stijlen en ritmes in één nummer. Productie is ook af. Kleine tip: wissel grunts wat meer af met cleane zang en dit wordt een top band.

Bart Verlinde (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Harbinger 2. Of Pit And Snare 3. At Rope’s End 4. Usurper 5. A Spirit’s Weight 6. Fateweaver 7. The Tightening 8. Aftermath