Cloth: Axis Mundi (ep)

Het Noorse Cloth werd reeds in 2012 opgestart maar zorgde tot nu toe enkel voor een vier tracks tellende demo (‘By Jury Of Peers’ (2012)) en een drie tracks tellende titelloze ep in 2014. Daarna niets meer. Tot nu dus want de heren – Stein Vorhaug (bass), Cato Gulaker (drums) en Jon Ivar Larsen (gitaar) – hebben een nieuwe ep op de markt getiteld ‘Axis Mundi’. We kunnen hier dus zeker niet gaan spreken van over productiviteit. Het nieuwe schijfje telt vier tracks die black metal uitademen maar ook een randje doom meekrijgen. Het geheel maakt hier een uitstekende indruk en vanaf zodra de energiek noten van opener ‘Ghost Town’ weerklinken, voelen we dat dit dik in orde komt. Het nummers straalt kracht en dreiging uit zonder een melodieuze toets te vergeten en dankzij het donkere doom randje kunnen we meteen goedkeurend mee knikken – iets wat nogal vlug over gaat in stevig headbangen. ‘Signifiant’ opent met een kort bassloopje vooraleer de draad uit de eerste track terug opgenomen wordt. Nee, dit is geen klakkeloze kopie geworden van ‘Ghost Town’. Een zenuwslopende sound komt hier immers mee om de hoek kijken terwijl een koude dreigende duisternis gehandhaafd blijft. Wat wisselingen in tempo en ritme zorgen voor extra punten. Meer doom invloeden ontdek je tijdens ‘Ad Baculum’, waar het tempo duidelijk gedrukt wordt en waar een slepende bass zich onderhuids nestelt in het black metal spectrum. Het zorgt voor een mooie symbiose van deze twee stijlen. Een stuk samenzang en stukken gesproken woord zorgen voor extra (gesmaakte) accenten. Afsluiter ‘Ouroboros’ opent eerder frivool, maar al vlug wordt je meegevoerd op een donker en dreigend ritme die best wel aanstekelijk werkt zonder dat het drietal eigenlijk toegevingen doet op hun sound. Cloth zorgt op deze ‘Axis Mundi’ voor vier tracks die naar veel meer smaken. Daar dit onze kennismaking is met Cloth weten we niet hoe hun vorig werk juist klinkt, maar als deze nieuwe ep de indicatie is, moeten we zeker op zoek naar dat oudere werk. En heren van Cloth … wacht A.U.B. niet opnieuw zes jaar om iets nieuws op de markt te brengen!

Luc Ghyselen (95)

Nordic Mission NMCD 11

Tracklist: 1. Ghost Town 2. Signifiant 3. Ad Baculum 4. Ouroboros