Pile Of Priests: Pile Of Priests

Het Amerikaanse Pile Of Priests werd in 2009 opgestart en zorgt voor een mix van death metal en thrash metal waarvan de nadruk wel op het eerste deel ligt van de mix. Echt productief kan je het gezelschap niet noemen. ‘Burn’ is een demo uit 2010. Daarna volgde de ep ‘Unholy Death’ (2011) en een eerste full-album in 2015: ‘Void To Enlightenment’. Een single en een nieuwe ep, ‘Tenebrous Labyrinth’, volgden in 2017. Pas nu vinden de heren de tijd rijp voor een tweede full-album. Dit titelloze album opent met een kort instrumentaal stukje die de heren (gemakshalve???) gewoonweg ‘Intro’ noemen. Mooi melodieus pianogetokkel is je deel. Pas vanaf ‘The Aversion’ is het menens voor Pile Of Priests. Een gedreven en energiek stukje death metal gedrenkt met accenten thrash metal. De vocalen lopen meteen met de meeste aandacht weg, maar je hoort ook mooie technische accenten in de sound terug komen naast de stevige riffs. ‘Death Of The Paragon’ opent eerder kalm en rustig, waarna een gesproken tekst het verhaal schetst ondersteund door knappe drums. Daarna drukken de heren het gaspedaal dieper in, hoor je knappe bassen pulseren en zorgt men voor knappe riffs. Maar eens de vocalen opnieuw hun rauwe structuur hernemen, blijft dat blikvanger nummer een. Maar ook hier duiken knappe technische accenten op. Opnieuw zijn het de diepe en rauwe vocalen die ons meteen bij de lurven grijpen tijdens ‘Exile Unto Divination’ waar de heren mooi spelen met start / stop tempo’s en ritmes: een mooi opgebouwde song met een melodieuze gitaarsolo. Een tweede stem (Adrienne Cowan) zorgt voor een mooi extra accent tijdens ‘Conjunction Of Souls’ waarna een melodieuze gitaarsolo opnieuw voor afwisseling zorgt. Toch is de stem van Adrienne die voor een extra punt zorgt. Met ‘The Treshold’ krijgen we ene melodieus instrumentaal rustpunt te horen, waarna ‘Deus Delenda Est’ de draad terug oppakt en de heren verder gaan met hun mix van death metal en thrash metal waar technische accenten wederkeren en waar de diepe rauwe stem van Evan Salvador nadrukkelijk op de voorgrond komt. Een extra accentje krijgen we opnieuw met een kort stukje “spoken word”. Het tempo gaat met een heel stevige ruk de hoogte in voor ‘Bloodstained Citadel’, het nummer dat misschien het meest invloeden uit thrash metal in zich heeft. Afsluiter van dienst, ‘The Restitution’, is met zijn meer dan acht en een halve minuut het langste nummer op dit album. Opnieuw mag Adrienne Cowan opdraven en dat doet ze dit keer ook met cleane vocals. Deze komen mooi aan bod in het mooie, melodieuze en rustige begin van dit nummer dat langzaam aan tempo en kracht wint. Het vocale duel tussen Adrienne en Evan levert maar een winnaar op: de luisteraar. Een immens knappe afsluiter, ook door het mooie gitaarwerk, van een zeer geslaagd album. En … heren van Pile Of Priests: hopelijk moeten we dit keer niet opnieuw vijf jaar wachten op een volwaardige opvolger van dit album.

Luc Ghyselen (88)

Extreme Metal Music

Tracklist: 1. Intro 2. The Aversion 3. Death Of The Paragon 4. Exile Unto Divination 5. Conjunction Of Souls 6. The Threshold 7. Deus Delenda Est 8. Bloodstained Citadel 9. The Restitution