October Falls: A Fall Of An Epoch

October Falls werd in 2001 opgestart als solo-project van Mikko Lehto waar de man zijn liefde voor de natuur kanaliseerde middels vooral akoestische stukken en ambient. Met de ep ‘The Streams Of The End’ (2007) – er was eerder ook al een ep en een full-album onder de naam October Falls – wijzigde de sound naar een mix van atmospheric black metal met neofolk accenten. Sinds ‘The Womb Of Primordial Nature’ (2008) laat Mikko zich omringen door een bassist (eerst nog V. Metsola, sinds 2011 Sami Hinkka) en een drummer (Marko Tarvonen). ‘A Fall Of An Epoch’ is het vijfde full-album onder de naam October Falls waar fans van de band (en het genre) zeven jaar hebben moeten op wachten (er was enkel een single, ‘Kulo’, in 2016 sinds ‘The Plague Of A Coming Age’ (2013)). ‘A Fall Of An Epoch’ zorgt voor vijf lang uitgesponnen tracks die je iets meer dan drie kwartier lang in de ban houdt. Hoofdbestanddeel van de sound van dit gezelschap is donkere en dreigende black metal die furieus over je heen dendert. Korte atmosferische stukjes zorgen voor wat ademruimtes terwijl sporadisch ook nog wat accenten folk opduiken. Maar eigenlijk is black metal de leidraad: krachtig, energiek gedreven en donker dankzij stevige drumpatronen, solide basslijnen, knallende riffs en zwaar gitaargeweld. Voeg daar de rauwe intense vocalen aan toe en je verkrijgt een sound die pakken black metal fanaten moet kunnen overtuigen. Wij, van MUSIKA, lieten het album zijn toertjes draaien in de cd-speler en krijgen er bijna niet genoeg van. We zijn meteen in de ban van deze krachtige, donkere en dreigende sound die ons vanaf de eerste tonen van opener ‘A Fall Of An Epoch’ omarmt en ons niet meer los laat tot na de laatste noten van afsluiter ‘The Flood Of Drought’. Onderweg worden we dus verwend met wat folk accenten en korte sfeer scheppende stukjes. Hopelijk duurt het opnieuw geen zeven jaar vooraleer we nieuw werk van October Falls in de armen kunnen sluiten!

Luc Ghyselen (92)

Purity Through Fire PTF211

Tracklist: 1. Fall Of An Epoch 2. The Endtimes Rising 3. The Ruins Of What Once Was 4. Hammering The Tide 5. The Flood Of Drought