Bleed From Within: Fracture

Het uit Glasgow, Schotland afkomstige Bleed From Without is sinds hun opstart in 2005 een aardige reputatie aan het opbouwen als het aankomt op goede full-albums en stevige live concerten. Wat betreft die eerste categorie, de full-albums dus, kunnen ze nu al een nieuw hoofdstuk toevoegen middels ‘Fracture’, het vijfde full-album van de heren. Het album telt tien nummers, samen goed voor net geen drie kwartier uiterst stevig en agressief muzikaal geweld. Met muzikaal geweld zit je bij Bleed From Within in het vakje metalcore. Dan weet je het wel: krachtige vocalen die zowel agressief als brutaal klinken, stevige riffs, harde drumpatronen, pushende bassen, …, en natuurlijk breakdowns. Het komt opnieuw allemaal aan bod in de sound van dit vijftal. Ondergetekende zelf is niet direct de eerste fan van het (sub)genre, maar ziet telkens wel een pak liefhebbers volledig uit de bol gaan. Dat zal met het nieuwste werkstuk van Bleed From Within ongetwijfeld niet anders zijn. Vanaf de krachtige opener, ‘The End Of All We Know’, dat ondertussen ook al op het wereldwijde te zien en te horen is (er is een videoclip rond gemaakt), zit het snor bij dit gezelschap. De stevige groove die van elk nummer uitgaat zal ervoor zorgen dat opnieuw een massa liefhebbers volledig uit hun dak zullen gaan tijdens de live concerten van de band. Het geheel klinkt dus enorm krachtig, begeesterend en agressief zonder dat de band echter veel buiten de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleurt. Wij ontdekken opnieuw niet echt nummers waar we zwaar van onder de indruk zijn. Toch mag het geheel er best wezen, daar we ook niet echt miskleunen horen. En, zoals eerder gemeld, zien we wel enorme moshpits ontstaan tijdens de hier gebrachte nummers, al zullen we daar, met de restricties rond covid 19, nog een tijdje moeten op wachten vrezen we. En dan is de titel van het openingsnummer misschien wel profetisch.

Luc Ghyselen (78)

Century Media

Tracklist: 1. The End Of All We Know 2. Pathfinder 3. Into Nothing 4. Fall Away 5. Fracture 6. Night Crossing 7. For All To See 8. Ascend 9. Utopia 10. A Depth That No One Dares