Vader: Solitude In Madness

Het Poolse Vader werd in 1983 opgestart als speed metal / heavy metal band. In 1987 omarmde het gezelschap echter death metal alwaar de heren een stevige scheut thrash metal aan toe voegden en de muzikale carrière schoot met een enorme ruk de hoogte in. Na wat demo’s was het eerste full-album, ‘The Ultimate Incantation’ uit 1992, in ieder geval een schot in de roos. Album na album bevestigd dit Poolse gezelschap rond gitarist / vocalist Piotr “Peter”Wiwczarek, terwijl de heren ook tijdens live concerten steeds opnieuw het beste van zichzelf geven – sla er onze rubriek “Concert Review” maar op na. Op ‘Solitude In Madness’ krijg je andermaal een aantal stevige mokerslagen te verwerken van Vader. De heren winden er alvast geen doekjes om en vanaf opener ‘Shock And Awe’ wordt je meegevoerd op een heel energieke en furieuze reis doorheen het muzikale spectrum van het viertal – naast “Peter” hoor je ook gitarist Spider, bassist Hal en drummer James Stewart van jetje geven. Death metal wordt hier overduidelijk diep in een bad met thrash metal ondergedompeld en zodoende krijg je een bijna perfecte mix van deze twee subgenres te horen. De blastbeats vliegen je om de oren en zorgt ervoor dat de sneltrein nergens vertraging op loopt. Het gitaarwerk is vinnig en snedig en de vocalen knallen agressief en brutaal uit de speakers. Elf korte en gebalde tracks krijg je te horen maar elk van de nummers, hoe kort ook – ‘Despair’ klokt af na iets meer dan een minuut –, wordt mooi afgewerkt. Zo bezorgt Vader je een heel energieke en intense rit die als een op hol geslagen kudde bizons over je heen raast. Enig nadeel: na nog geen halfuur is de pret al over. Gelukkig bestaat er dan zoiets als een repeatknop.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Shock And Awe 2. Into Oblivion 3. Despair 4. Incineration Of The Gods 5. Sanctification Denied 6. And Satan Wept 7. Emptiness 8. Final Declaration 9. Dancing In The Slaughterhouse 10. Stigma Of Divinity 11. Bones