Havok: V

Havok mag je stilaan bij de gevestigde waarden in het trash metal genre gaan rekenen. De vier voorgangers van dit album hebben mooi het pad geëffend naar de subtop en ‘V’ zou moeten de bekroning op het werk zijn. Het mag ook stilaan wel gaan komen voor deze band, zeker als je al vijftien jaar bestaat. In vergelijking met voorganger ‘Conformicide’ is de bezetting licht gewijzigd: bassist Nick Schendzielos verliet de band en werd vervangen door Brandon Bruce. Uiteindelijk gaat het om slechts een zaak: de kwaliteit van de nieuwe lading nummers, daar kan zelfs de best geschreven persmap geen verandering in brengen. Opener ’Post-Truth Era’ verwijst trouwens de persmap onmiddellijk naar de vuilbak, want alle superlatieven die erin vermeld staan zijn maar woorden op papier. En papier is gewillig, dat weet iedereen, maar iedereen weet ook hoe moeilijk het is om iets nieuws te brengen in een genre waar je alleen nog platgetreden paden terugvindt De inspiratie van dit Havok ligt natuurlijk in het verleden bij illustere bands als Metallica, Slayer, Exodus, Death Angel en Testament. Maar de geïnteresseerden mogen gerust zijn dat dit Havok wederom het niveau haalt van een Warbringer of Suicidal Angels. Vijf nummers ver in dit album kan ik Havok niet op een fout of verzwakking betrappen. Integendeel. Zelfs met nummers die je al honderd keer gehoord lijkt te hebben zoals ‘Interface With The Infinite’ komt Havok goed weg. Gelukkig is het album maar tien nummers en een instrumentaal nummer (‘Dab Tsog’) rijk, want anders zou het een beetje te lang duren naar mijn smaak. Dat merk je onmiddellijk met op zich geen slechte nummers zoals ‘Phantom Force’ en ‘Cosmetic Surgery’ waar ik de neiging moet onderdrukken om te zappen. ‘Panpsychism’ doorbreekt deze trend gelukkig. ‘Merchants Of Death’ is terug business as usual. Afsluiter ‘Don’t Do It’ (wat een naam voor het laatste nummer!) doet het juist wel eigenlijk. Dat heb je met langere nummers: er is tijd voor opbouw, creativiteit en variatie. Havok gaat met ‘V’ geen bakens verzetten, maar kan gerust veilig de thrash-haven binnenvaren om haar kwalitatieve thrash vangst aan de man of vrouw te brengen.

Frederik Blieck (85)

Century Media Records

Tracklist: 1. Post-Truth Era 2. Fear Campaign 3. Betrayed By Technology 4. Ritual Of The Mind 5. Interface With The Infinite 6. Dab Tsog 7. Phantom Force 8. Cosmetic Surgery 9. Panpsychism 10. Merchants Of Death 11. Don’t Do It