Geist & The Sacred Ensemble: Waning Hymns

Geist & The Sacred Ensemble is een Amerikaanse doom / folk formatie die hun invloed haalt uit de old school doom, maar voegt daar folk elementen en rituele taferelen aan toe. Waardoor ze niet gedateerd klinken. De band brengt met ‘Waning Hymns’ een bijzonder donkere brij uit, van langgerekte songs in die dreigende lijnen je onderdompelen in een spookachtige omgeving, waar wezens die het niet zo goed met de mensheid menen huizen. ‘Advaita’ is alvast een meer dan elf minuten klepper die je in een duistere misviering doet belanden, en zo voelt deze plaat ook over de hele lijn aan. Met alle rituelen die daarbij horen, Binnen een folkloristische omgeving waarbij wordt teruggegrepen naar sage en legendes wordt je meegedreven in deze poel van duisternis, waaruit ontsnappen onmogelijk blijkt eens onder hypnose gebracht door de psychedelische muzikale omlijsting. Zanger M. Sauder profileert zich dan weer tot een hogepriester van diezelfde duisternis, hij spreekt zijn volk aan op een toon waardoor koude rillingen over je rug lopen. Net door een gevarieerd aanbod van intensieve, daarom niet minder dreigende, soundcapes te combineren met verschroeiend luid de trommelvliezen doen trillen, verveel je u geen seconde. Ook het bijna negen minuten lange ‘Volition’ en zes minuten dreigende ‘Closed Eye’ doen je wegglijden in donkere gedachten, die je ziel doen branden in de Hel. De plaat wordt afgesloten met een doodsteek van meer dan veertien minuten in de vorm van ‘Centrury Of The Self’. Een song waarbij al die voorgaande registers van donkere intimiteit en op verschroeiend en vaak oorverdovende wijze, de vuurtongen uit diezelfde Hel je voetzolen doen likken, nog eens de temperatuur tot een kookpunt doen stijgen. Als Geist & The Sacred Ensemble de bedoeling hadden om diezelfde duisternis over je hart te doen neerdalen en je met het angstzweet op de lippen te doen ontwaken, zijn ze dan ook met brio in hun opzet geslaagd. Conclusie: Liefhebbers van de rituelen, de donkere kant van doom en folk mogen alvast watertanden. Geist & The Sacred Ensemble zorgen voor een bijzonder veelzijdige – nee geen veelkleurige wegens de zwartgeblakerde omkadering – schijf uit die alle elementen van duistere rituelen naar boven brengen in vier songs waarbij het angstzweet je van begin tot einde op de lippen zullen staan. De enige voorwaarde is dat je u gewillig laat meevoeren doorheen het duistere land uit uw meest donkere fantasie. De spookachtige wijze waarop deze band tekeer gaat, zorgen voor een huivering door je lijf eens je die trip hebt aangevat. Het zal niet voorbij zijn eer je uw eigen demonen strak in de ogen kijkt. Kortom, een bijzonder geslaagde samensmelting tussen typische doom metal en folklore en satanische rituelen. Dat is wat Geist & The Sacred Ensemble ons op ‘Waning Hymns’ aanbiedt, is onze eindconclusie.

Erik van Damme (80)

Scry Recordings

Tracklist: 1. Advaita 2. Volition 3. Closed Eye 4. Century Of The Self