Shadowflag: In Asylum Requiem

Het Britse black metal gezelschap Shadowflag is er reeds een tijdje. Een eerste full-album, ‘Shadow Flag’, dateert reeds van 2013. Daarna volgde om de twee jaar nog een album. Eerst ‘The White Grave’ en daarna ‘The Delusion Machine’. Voor het eerst wijkt men af van de termijn tussen twee albums. Waar de heren niet van af wijken is van hun uiterst zwartgeblakerde sound. ‘In Asylum Requiem’ telt zes tracks die samen goed zijn voor bijna vijfendertig minuten kil, duister en dreigend geweld. Opener ‘Lest The Night Be Thorned’ zet meteen de toon. Het geheel opent alsof men nog in een andere kamer aan het opnemen is, maar eens het geluid ten volle uit de speakers knalt, weet je dat het goed komt met dit schijfje. Brutale dreigende kracht in kille duisternis gehuld zwermt uit de speakers. De muziek is furieus en gedreven, met een paar knappe wendingen in ritme en tempo, en beukt ongenadeloos op je in. Slechts de fade out van het nummer vinden we minder: de heren herhalen de laatste tekstregels iets te vaak naar onze smaak. Daar is al niet meer van te merken als het titelnummer, na een korte uitroep, uit de speakers knalt. Zo lusten we black metal graag: uiterst krachtig, energiek, heel duister en vol dreiging en toch voldoende melodie bevattend. De heren gaan dan verder op dit elan en zorgen voor heel veel aangenaam luisterplezier dat ons gemakkelijk blijft boeien tot de aflopende klanken van afsluiter ‘To The earth, To The Corpse, To The Seas’. Het enige wat Shadowflag of ‘In Asylum Requiem’ mist om er extra bovenuit te steken, is die ene track die ons volledig omver blaast. Nu is die er niet en wordt alles, weliswaar op hoog niveau, gebracht. Black metal fanaten hebben alvast niet meer nodig om dit schijfje aan hun collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (85)

Clobber Records

Tracklist: 1. Lest the Night Be Thorned 2. In Asylum Requiem 3. One Beast One God 4. From Agony To Cold 5. Nameless Realm Eternal 6. To The Earth, To The Corpse, To The Seas