Eisregen: Leblos

Het Duitse Eisregen, opgestart in 1995, draait nog steeds rond het duo M. Roth (vocals) en Yantit (drums, gitaar, programmering). Met ‘Leblos’ is Eisregen toe aan zijn veertiende full-album, terwijl ook reeds een aantal ep’s en split’s de markt teisteren. Eisregen staat voor een wat eigenzinnig geluid die zowel liefhebbers van black metal, death metal als gothic rock kunnen plezieren. Een ding staat vast bij Eisregen: je weet nooit wat je precies in welk muzikaal vakje een nummer kan onderbrengen, maar elke track opnieuw klinkt donker en dreigend. Voor dit nieuwe werkstuk deed het duo een beroep op Markus Stock (o.a. Empyrium, The Vision Bleak, …) en die naam alleen al zorgt ervoor dat we meer dan benieuwd zijn naar het eindresultaat van ‘Leblos’. En ja, net als op vorige releases springen de heren ook nu weer van hak op de tak in hun donkere wereld. De nummers die wij onder de noemer “gothic rock” plaatsen – we denken bijvoorbeeld aan opener ‘Ruhet sanft’ of aan ‘1000 Jahre Nacht’ – klinken inderdaad heel duister en donker, maar doen ons persoonlijk veel minder dan bijvoorbeeld ‘Erstschlag’ dat na een aarzelende start uitbarst in een furieus black metal stuk. Ook het feit dat Eisregen alles in de Duitse taal brengt, een taal die ons minder ligt, doet, naar onze smaak dan, wat afbreuk van het geheel. Maar opgelet, laat je daardoor niet van de wijs brengen: Eisregen is wel een band om terdege rekening mee te houden. De heren hebben immers reeds een uitgebreide discografie en hebben, zeker in hun grote thuisland, een grote aanhang die ook nu weer massaal weer voor deze ‘Leblos’ zullen vallen. Er valt immers veel te genieten op ‘Leblos’. Wij zijn bijvoorbeeld enorm gecharmeerd door het donkere en toch frivool klinkende titelnummer waar een viool voor die opbeurende klanken zorgt. Ook het lange afsluitende ‘Drauß’ vom Häuten komm’ ich her’ kan ons enorm bekoren. De mooie opbouw en de wisselingen in tempo, ritme en gevoel zorgen voor een heel aangenaam moment. En om het vijfentwintig jarig bestaan van Eisregen te vieren krijg je er nog een vier tracks tellend schijfje bij die een heel andere kant van Eisregen belicht: pretentieloos (Duits) feestgedruis. Ga voor de nummers van ‘Leblos’ zelf en indien je een zuipfeestje wil bouwen met “foute nummers” kan je het tweede schijfje eventueel gebruiken.

Luc Ghyselen (80)

Massacre Records MASDP 1105

Tracklist: Disc 1 – Leblos: 1. Ruhet sanft 2. Pechschwarz 3. Erstschlag 4. 1000 Jahre Nacht 5. Leblos 6. Schlachtraum 7. Atme Asche 8. Mein Leichenwerk 9. Wangenrot 10. Mutter schneidet 11. Drauß’ vom Häuten komm’ ich her / Disc 2 – Die Räudigen Rennsteigrebellen: 1. Deutsches Bierlied 2. Grünes Herz 3. Wenn es draußen dunkel wird 4. Zeit zu Saufen