The Path Of Memory: Hell Is Other People

Met ‘Hell Is Other People’ zet The Path Of Memory zijn eerste stappen in de muziek wereld. Helemaal correct is deze stelling echter niet daar de enige persoon die achter The Path Of Memory zit een verleden heeft in black metal. Wat weten we nog meer van dit project? The Path Of Memory is afkomstig uit Zwitserland en zorgt voor een heel beklijvende en intense mix van deathrock, gothrock en dark rock. Compleet anders dus dan black metal. En toch, ook de elf tracks op dit eerste full-album onder de naam The Path Of Memory klinken heel donker en laten een bepaalde dreigende sfeer over je neerdalen. Het doet me denken aan Johnny Cash die ook zo’n donkere werkstukken kon afleveren zij het dan eerder in de country stijl. Het tempo ligt meestal vrij laag zodat de sound diep op je inwerkt. Voeg daar een diepe resonerende stem aan toe en een heel spaarzame begeleidingsformule en je verkrijgt muziek die je tot in je diepste zelf raakt. Echt overdonderd zijn we niet, maar we krijgen wel een donkere spiegel voor onze eigen ziel aangereikt. En … het werkt want na afloop van deze elf nummers, die goed en al vijfendertig minuten duren, druk je automatisch op de “repeat-toets” van je cd-speler. OK, dit is geen werkstuk waarop je wild kan headbangen, waarop je volledig uit de bol kan gaan, waarop je luchtgitaar overuren maakt, maar wel een intens en diep in je ziel kervende brok muziek die je confronteert met sommige van je diepe gewaande en duistere demonen. Een aanrader voor liefhebbers van het (sub)genre en voor muziekfans zonder oorkleppen.

Luc Ghyselen (80)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Don’t Worry About Me 2. Rancid Song 3. Let Me Write A Song 4. Truth 5. I Tried And I Failed 6. It Hurts Me 7. A Thousand Days And Nights 8. Alone Alive 9. Oppressé De Rentrer 10. Locked Away 11. I Skulled The World