Sinisthra: The Broad And Beaten Way

Zegt de naam Sinisthra je niets? Dat nemen we je niet kwalijk. Alhoewel dit Finse gezelschap bestaat sinds 2005 en ook nog een voorgeschiedenis kent als Nevergreen die terug grijpt tot het jaar 2000, is deze ‘The Broad And Beaten Way’ pas het tweede full-album van deze band. Grootste “boosdoener” voor het feit dat dit album zo’n vijftien jaar op de markt komt na debuut ‘Last Of The Stories Of Long Past Glories’ is vocalist Tomi Joutsen’s carrière bij Amorphis. En dan kan je het een en ander natuurlijk wel gaan plaatsen, want met Amorphis scheert de man natuurlijk heel hoge toppen. Sinsithra staat voor melancholic gothic metal die misschien het meest raakvlakken vertoont met Anathema of zelfs Katatonia. In ieder geval krijg je hier zes mooi opgebouwde songs te horen die enerzijds slaan en anderzijds zalven, waar kracht perfect naast rust en kalmte staat, of waar licht en duisternis voor een mooi samenspel zorgen. Pareltje van dit album is het uit drie stukken bestaande ‘Closely Guarded Distance’ dat je mee neemt op een heel intense muzikale trip van zo’n dertien minuten waar de door hen gebruikte contrasten misschien wel het best tot hun recht komen. Maar eigenlijk moeten de overige tracks daar in niets voor onder doen, want ook ind eze songs blijven de heren de contrasten tegen elkaar uitspelen. Soms droevig maar anderzijds ook zo vreugdevol, donker op het ene moment maar stralend tijdens een volgende passage en zo kunnen we nog wel wat contrasten gaan bedenken die hier van toepassing kunnen zijn. Opvallend is dat dit gebeurt zonder de woorden “leven” of “dood” voorkomen in de teksten. Fans van melancholic metal en / of gothic metal zullen hier hun hartje ophalen, voor vele anderen zullen de melancholische, en rustiger stukken, die meestal de bovenhand halen, toch te rustig zijn en die zullen dan toch wat ontgoocheld zijn dat er niet meer zwaardere, steviger of krachtiger fragmenten langskomen. Maar hoe je het ook draait of keert, met ‘The Broad And Beaten Way’ heeft Sinsithra een mooi vervolg gebreid aan zijn discografie. Voor de fans, van de band zelf of van het genre in het algemeen, is het te hopen dat ze nu opnieuw geen vijftien jaar moeten wachten op een vervolg.

Luc Ghyselen (80)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Eterne 2. Closely Guarded Distance 3. Halfway To Somewhere Else 4. Morning Frail 5. Safe In The Arms Of The Everlasting Now 6. Ephemeral