Rivetskull: Trial Of Souls

Het Amerikaanse Rivetskull is een vertegenwoordiger van “NWOTHM” (New Wave Of Traditional Heavy Metal). En als men in de promo tekst dan ook nog zet “For fans of Dio, Black Sabbath, Deep Purple and Rainbow” is onze interesse toch wel gewekt. En ja, inderdaad, we krijgen een sound te horen die raakvlakken vertoont met die van de vier opgesomde grootheden uit de hard rock / heavy metal wereld, maar helaas is het niveau van de songs op deze ‘Trial Of Souls’ niet van die aard dat we Rivetskull al op die hoogte plaatsen. We moeten om te beginnen eerlijk toegeven dat het stem timbre van Chad McMurray heel wat raakvlakken heeft met de geweldige stem van Ronnie James Dio zaliger. Maar daarmee hebben we het eigenlijk ook wel allemaal gezegd wat betreft Rivetskull. Op ‘Trial Of Souls’ krijg je acht nummers te horen die perfect in het muzikale straatje passen van de opgesomde grootheden, maar die nooit een plaatsje op een album van deze bands zou hebben gekregen. Een uitzondering is natuurlijk ‘Gates Of Babylon’, maar de versie die hier wordt neergezet kan in de verste verte niet tippen aan de originele versie. Voor de rest horen we hier een band die echt wel goed meent, die zijn uiterste best doet, maar die niet beschikt over de superieure muzikanten die wel deel uitmaakten van de line-up’s van de genoemde toppers. Dit is leuk om eens gehoord te hebben, maar verder achteraan de kast zal komen te liggen in onze collectie. Heel waarschijnlijk zouden we nog eens goed uit de bol gaan tijdens een live concert van dit gezelschap, om dan achteraf te zeggen dat het een leuke avond is geweest, maar echt blijven hangen doet geen van de nummers hier. Spijtig voor Rivetskull, maar voor meer dan “goed bedoeld” en “leuk om eens te horen” is deze ‘Trial Of Souls” niet. Nee, we gaan onze zuur verdiende euro’s toch aan iets anders besteden.

Luc Ghyselen (62)

Independent Release

Tracklist: 1. Forever 2. Another Way To Heaven 3. Trail Of Souls 4. Gates Of Babylon 5. It’s Not Enough 6. Mystified 7. Narcissus 8. Crash And Burn