Champlin Williams Friestedt: II

Zoals je in de bandsnaam wel kon vermoeden is dit een samenkomst van drie muzikanten. William Bradford “Bill” Champlin is een 71-jarige Amerikaanse zanger, muzikant, producer en songwriter. Hij startte destijds de (nog altijd actieve) band Sons of Champlin in 1965. Tevens maakte hij deel uit van de band Chicago van 1981-2009. Hier is hij zanger (lead en backing) en speelt keyboard, orgel en akoestische gitaar. Joseph Williams is een 59 jarige Amerikaanse zanger, bekend als leadzanger van Toto. Hij was ook vaak gevraagde zanger in de filmwereld, o.a. in Disney’s animatiefilm ‘The Lion King’ waar hij de zingende stem van Simba was (‘Hakuna Matata’ en ‘Can You Feel The Love Tonight’. Hij neemt de lead- en backingzang voor zijn rekening. Gitarist en producer Peter Friestedt heeft al twee albums uitgebracht, ‘LA Project’ in 2002 en ‘LA Project II’ in 2008. Peter werd vaak gevraagd als sessiegitarist. Ook hier speelt hij de lead-, ritme- en akoestische gitaren. Deze drie grote namen kwamen terug samen en brengen met ‘II’ een logisch vervolg. Het rocknummer ‘Runaway Dancer’ opent en hier is de gelijkenis met Toto treffend. Het is misschien wel het meest pittige stukje AOR met fluweelachtige omlijsting. ‘10 Miles’ is veel rustiger en we kunnen genieten van knappe vocalen en het klassieke Toto AOR-geluid. Het nummer kwam halverwege 2018 al uit op single: https://www.youtube.com/watch?v=Sgvr9KeVaqU. Daar gaat het groovy ‘All The Love In The World’ op verder, met de soulvolle zang van Michael McDonald. Het is tijd voor een vleugje Chicago in ‘Between The Lines’, een nummer dat ook als single uitgekomen is. https://www.youtube.com/watch?v=Bw7FdyxymQA. Het rustige nummer straalt klasse uit met goed gitaarwerk. ‘Look Away’ pakt het terug pittiger aan, misschien omdat het nummer door Dianne Warren geschreven werd. Na het met momenten progressieve ‘All That I Want’ komt het rustige ‘Restless Love’, wat voor mij iets te weinig fut heeft. ‘Price Of Love’ maakt dit ruimschoots goed met een krachtige leadzang van Tamara Champlin, die het nummer mee heeft geschreven. We krijgen terug wat actie in de gelederen. Het jazz achtige ‘Sometimes You Win’ sluit de rangen. Wie van pure rock houdt zal hier misgrijpen denk ik. Soms is de brug naar jazz of easy listening iets te dichtbij om van rock te spreken en AOR kunnen we het ook niet altijd noemen. Het is een album dat perfect op zijn voorganger aansluit en al bij al een tiental goede variatie nummers voorschotelt.

Rocking Klingon (82)

Black Lodge

Tracklist: 1. Runaway Dancer 2. 10 Miles 3. All The Love In The World 4. Amandas Disguise 5. Between The Lines 6. Look Away 7. All That I Want 8. Restless Love 9. Price Of Love 10. Sometimes You Win