Joviac: Here And Now

Progrock / progmetal uit Finland: ervaring leert mij dat dit een luisterbeurt waard is. Eerst wat info opzoeken: de band werd opgericht in 2016 door frontman Viljami Jupiter Wenttola, samen met bassist Antti Varjane. De band werd in 2017/2018 uitgebreid naar vier man. ‘Here And Now’ is hun tweede full album. En dat is best een tof album. Deze Finnen brengen up tempo prog of progmetal, weliswaar zeer toegankelijk, geen ellenlange composities of overvloedige keyboards, waar sommige prog bands een patent op hebben maar recht toe, recht aan stevige, catchy nummers met een dijk van een zanger. Ik val waarschijnlijk in herhaling maar Scandinavië barst van het muzikaal talent, zowel qua songwriting als de uitvoering ervan en de productie is altijd af. Dit geldt ook hier weer voor Joviac. Een heel leuk, korte instrumentale intro gevolgd door drie stevige up tempo nummers – ‘Straws’, ‘Black Mirror’ en ‘Here And Now’ – waar de band alle registers open trekt met zeer goede riffs, een top drummer en hemelse zang. ‘Decay’ gaat dan weer de jazzy toer op: een leuke afwisseling. ‘Crossfire’ gaat dan de iets rustiger, meer melodische toer op met geniaal gitaarspel en rustige zang. Opnieuw komt de klasse van de zanger naar boven. Eindigen doet de band met het ingetogen, emotionele ‘Fade Into The Light’: mooi, zeer mooi. Met ‘Here And Now’ brengt Joviac een zeer toegankelijke progplaat uit. Absolute klasse in hun genre en een schijf die elke progfan in zijn collectie moet hebben. Een vrolijke nooit in duistere tijden.

Bart Verlinde (85)

Inverse Records

Tracklist: 1. Intro 2. Straws 3. Black Mirror 4. Here And Now 5. Decay 6. Crossfire 7. Fade Into The Light