Ashen Horde: Tintregen (ep)

Het Amerikaanse Ashen Horde werd in 2013 opgestart een een persoonsproject van multi-instrumentalist Trevor Portz waar black metal als basis stond voor zijn sound. In zijn eentje zorgde Trevor voor vier ep’s en twee full-albums die gaandeweg invloeden van andere extreme metal (sub)genres toelieten. Met de ep ‘The Alchimist’ (2017) kwam er een vocalist bij. Stevie Boisier zorgt sindsdien voor de meer extreme vocalen, terwijl Trevor zelf eerder de cleane vocalen verzorgt. Het derde album, ‘Fallen Cathedrals’, dat begin 2019 op de markt komt, laat een mix horen van progressive metal, black metal en death metal. – Wij waren al stevig onder de indruk: zie onze rubriek “CD review”. –  Iets wat het duo verder zet op deze ‘Tintregen’ ep. Nieuw voor dit werkstuk is de toevoeging van drummer Robin Stone. Het trio zorgt hier voor vier dynamische en energiek nummers die hun liefde voor extreme metal duidelijk in de verf zet. Liefhebbers van black en death metal zullen hier alvast hun gading vinden. Al moeten we er wel bij vermelden dat de heren ook kiezen voor tal van onverwachte wendingen die het geheel heel boeiend houdt. Kracht, duisternis, dreiging, koude en ja, ook melodie worden hier op een verbluffende manier samengebundeld tot een zinderend geheel. Voeg daar ook de variatie in vocalen aan toe – die gaan van pure black metal screams, over diepe en zware grunts tot uiterst mooie en cleane zang – en je verkrijgt een geheel dat boeit van begin tot einde. De talrijke van wisselingen in tempo en ritme hadden we nog niet vermeld, terwijl er ook heel inventieve gitaarsolo’s hun opwachting maken. Kortom deze ‘Tintregen’ van Ashen Horde is een “must have” voor elke liefhebber van progressive extreme metal en zou, indien velen hun oogkleppen eens zouden willen afdoen, ook pakken liefhebbers van andere (sub)genres in het steviger werk moeten kunnen bekoren. Wij zijn alvast gewonnen voor de sound van dit gezelschap dat intussen al aan het werken is aan een nieuw full-album.

Luc Ghyselen (92)

Mandol Records

Tracklist: 1. Roar Of The Wyrm 2. The Entity 3. The Torture Cycle 4. Mourning Due