King Witch: Body Of Light

King Witch is terug en dit voelt alsof je een familielid terugziet na een lange tijd. Het was meer dan een aangename kennismaking met deze Britse klassieke heavy metal band in 2015 toen debuut ep, ‘Shoulders Of Giants’, uitkwam, maar nog veel meer in 2018 met het verschijnen van debuutalbum, ‘Under The Mountain’. De band heeft twee unieke eigenschappen. De stem van zangeres Laura Donnelly is een echte rockstem die de dynamiek van een Skin van Skunk Anansie combineert met de rauwheid van een mannelijke metalzanger. Geloof me dat er zo niet veel zijn. Als je dan deze zang combineert met wat de band uit hun botten slaat, wat als ongelooflijk sterk en origineel te omschrijven valt dan krijg je bijvoorbeeld een nummer zoals ‘Body Of Light’ waar je bek gewoon van open valt en waarbij je hem nauwelijks nog toe krijgt. Zo goed dus. ‘Of Rock And Stone’ opent op dezelfde magistrale wijze en ontwikkelt zich tot een traag voortslepend doom nummer tot de vlam in de pijp schiet en de pijp en al verschroeit. Na twee nummers heb je direct het gevoel al van “laat me uit mijn kot” zodat ik de wereld kan gaan vertellen hoe geweldig deze band is, alleen mag dat niet momenteel. Dan maar naar het derde nummer, ‘Call Of The Hunter’, luisteren zeker. Dit is Black Sabbath, maar dan gezongen door de zuster van Ozzy, Laura “Osbourne” Donnelly. Voor de duidelijkheid, dit is een zinspeling hé, geen realiteit. ‘Return To Dust’ start onheilspellend – de dodenmars in nieuwe versie – maar evolueert tot een nummer dat prima klinkt, maar precies nooit zijn ware aard zal laten zien, tot het plots wel vorm begint te krijgen en je wel het geheel ziet. Ingenieus. Ook ‘Order From Chaos’ is een geweldig nummer. ‘Solstice 1’ konden we helaas niet onderwerpen aan een luisterbeurt; de wonderen der techniek lieten het even afweten. ‘Witches Mark’ is een korte knaller en afsluiter ‘Beyond The Black Gate’ een episch uitgesponnen finale. Ik kon op dit album geen enkele fout bespeuren (behalve een technische dan). King Witch heeft een stap vooruit gezet en zou eigenlijk moeiteloos zijn plaats moeten vinden in het concert– en festivalcircuit. Ik ben er zeker van dat je een geweldige band aan het werk gaat zien met een zangeres waarvan je hartje sneller zal kloppen.

Frederik Blieck (85)

Listenable Records

Tracklist: 1. Body Of Light 2. Of Rock And Stone 3. Call Of The Hunter 4. Return To Dust 5. Order From Chaos 6. Solstice I – She Burns 7. Witches Mark 8. Solstice II 9. Beyond The Black Gate