Chronus: Idols

Het Zweedse Chronus werd in 2012 opgestart en zorgde eerder, 2014, met ‘Lost At Sea’ voor een vier tracks tellende demo. In 2017 volgde dan het titelloze debuutalbum. Dat album kon op vrij goede kritieken rekenen en een pak grote namen uit de hard rock en heavy metal gemeenschap waren overtuigd van het kunnen van dit viertal. Zo zijn o.a. Davis Ellefson (Megadeath), Dirk Verbeuren (Megadeth), Mario Duplantier (Gojira), Björn “Speed” Strid (Soilwork) en Richard Larsson (The Night Flight Orchestra) alvast overtuigd van het kunnen van dit viertal. En als zo’n artiesten hun waardering laten blijken, zijn ook wij, van MUSIKA, benieuwd naar het resultaat. ‘Idols’ telt tien tracks die je in het segment melodic hard rock / melodic rock mag situeren. Krachtige nummers dus, maar die wel worden opgebouwd aan de hand van pakkende en meeslepende melodieën zodat de nummers toegankelijk en aanstekelijk worden en ja, zelfs een poppy randje mee krijgen. Chronus zit wat ons betreft dan ook een beetje in het vaarwater van een band als The Night Flight Orchestra, maar haalt, naar onze bescheiden mening, nog niet het niveau van deze band. Toch moeten liefhebbers van het genre niet wanhopen: het viertal zorgt hier immers wel voor een onderhoudend album. Wij, van MUSIKA, vinden het gewoon goed en leuk, maar niet veel meer dan dat, maar we kunnen ons wel indenken dat er heel wat liefhebbers zijn die Chronus wel hoger inschatten. Het viertal bouwt zijn nummers wel mooi op en de de pakken melodie zorgen voor een aangenaam gevoel. Helaas missen wij, van MUSIKA, nog wat extra kracht en pit. Beste nummer, naar onze smaak, is dan ook de energieke en gedreven afsluiter, al komt de knappe opener, ‘Mountains Of Madness’ dicht in de buurt. We vinden ‘Idols’ helemaal niet slecht dus, maar hebben ook geen “wauw” gevoel en raden je dan ook aan om eerst eens te luisteren vooraleer over te gaan tot aankoop.

Luc Ghyselen (68)

Listenable Records

Tracklist: 1. Mountains Of Madness 2. Heavy Is The Crown 3. Shepherd 4. My Heart Is Longing For You 5. Ghosts 6. Sun 7. Pharos 8. Black Water 9. Memories 10. Idols