Igorrr: Spirituality And Distortion

Igorrr is in 2004 begonnen als soloproject van de Franse multi-instrumentalist Gautier Serre omdat hij zonder invloed of goedkeuring van anderen muziek wou maken die exact zou klinken zoals hij wilde dat het klonk. De man wil muziek maken zonder enige restrictie, gewoon zoals het in zijn hoofd opkomt. Zelf meent hij dat je niet constant met hetzelfde gevoel rondloopt en dat hoor je in de muziek. Na twee demo’s duurt het nog tot in 2010 voor er een volwaardig album van Igorrr verschijnt met ‘Nostril’. Pas met het uitbrengen van ‘Savage Sinusoid’ in 2017 krijgt de band echt massaal aandacht. Tegen die tijd is het ook een volwaardige band en niet langer een eenmansproject. Van Metal Injection ontvingen ze voor dit album “The Bat Shit Crazy Album Of The Year Award”, hetgeen eigenlijk goed omschrijft waar de band voor staat. Igorrr valt namelijk met niks of niemand te vergelijken. De sound combineert breakbeats, heavy metal riffs, extreme tempowisselingen waarbij zowel invloeden van industrial, death, black metal als van balkan muziek, breakcore en trip hop aan bod komen. De zang gaat al evenzeer alle richtingen uit met de ene keer operagezang (uitgevoerd door Laure Le Prunenec) als death en black metal vocals. ‘Spirituality And Distortion’ dekt als vlag volledig de lading van het album. Bij het operagezang loert de spirituele sfeer constant om de hoek terwijl distortion en andere elementen continu voor afwisseling en andere sferen zorgen. Alle klassieke instrumenten die te horen zijn, zijn ditmaal in tegenstelling tot vorige albums, integraal effectief gespeeld door rasmuzikanten hetgeen resulteert in een vloed aan gastbijdrages op het album. Meest opvallende naam is ongetwijfeld deze van George Fisher van Cannibal Corpse die zijn stem leent aan het nummer ‘Parpaing’. Over het album zelf kunnen we vrij kort zijn. Volledig in overeenstemming met de eigen doelstelling, beantwoordt ook deze nieuwe schijf van Igorrr in elk opzicht aan het feit dat ze werkelijk nergens in onder te brengen zijn. Het ene moment waan je je als het ware op de kermis met bijpassende botsautomuziek, het volgende moment zit je rond het kampvuur met dansende zigeuners om nadien of in de opera dan wel in een zwarte hoogmis te zitten. We beklagen degene die samenwoont met Gautier Serre als hij in het dagelijkse leven even hard over en weer springt en botst als in zijn muziek. Verrassend en spannend is het zeker en vast. Je weet nooit op welk pad hij je nu weer meesleurt en dat alleen al maakt de trip de moeite waard. Wie echter houdt van rechttoe rechtaan metal – in eender welk subgenre dan ook – gaat hier best in een grote boog omheen. Voor wie niks te gek of te vreemd is: rep u naar de dichtstbijzijnde platenboer (of in deze tijden van corona naar de snelste online-shop). Met Igorrr ben je naar ons aanvoelen ofwel voor ofwel keihard tegen, een middenweg bestaat er wellicht niet. Wij zijn fan maar laat u dat niet tegenhouden om zelf uw oordeel te vellen.

K.H. (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Downgrade Desert 2. Nervous Waltz 3. Very Noise 4. Hollow Tree 5. Camel Dancefloor 6. Parpaing 7. Musette Maximum 8. Himalaya Massive Ritual 9. Lost in Introspection 10. Overweight Poesy 11. Paranoid Bulldoze Italiano 12. Barocco Satani 13. Polyphonic Rust 14. Kung-Fu Chèvre