Conflict: Descision Code

Bij MUSIKA vonden we onlangs het vierde full-album van het Russische Conflict in onze mailbox, een album dat in november vorig jaar eigenlijk reeds op de markt kwam. Deze ons niet eerder bekende band zorgt voor een mix van vooral industrial klanken aangevuld met death metal invloeden. Conflict ging in 2002 van start maar zorgde pas in 2006 met de demo ‘Новое начало’ voor een eerste tastbare bewijs. In 2009 volgde met ‘Прототип’ een eerste full-album. Intussen wijzigde de line-up van het gezelschap ook al een paar keer en op deze nieuwste creatie bestaat die uit Mikhail (drums), Alexey (bass), Rodion (gitaar) en Anna (vocals). Je krijgt twaalf knap opgebouwde nummers te verwerken die een mooie symbiose vormen van death metal en industrial metal. Vernieuwend is het allemaal niet, maar elke track kan ons moeiteloos over de streep trekken, en wij zijn nochtans niet echt fan van industrial metal, het genre dat hier toch het leeuwenaandeel opeist. Belangrijkste factor dat we keer op keer overstag gaan zijn de soepele vocalen van Anna die je zowel in grunts als op een cleane manier hoort: de dame kan zingen. Dat ze daarbij ook nog ondersteund of afgewisseld wordt met mannelijke gastvocalen draagt bij aan de vocale variatie en die vinden we gewoonweg schitterend. Maar ook op puur muzikaal vlak weet Conflict te boeien met pakken variatie en wisselingen in tempo’s en ritmes. Een nummer steekt er nog extra bovenuit. Op ‘Speechless’ komt Karsten “Jagger” Jäger een stukje mee grunten, maar het is vooral de muzikale omlijsting die special aandacht vraagt want met toevoeging van cello, viola en twee violen krijgt het nummer een lichtjes anders etiket op gekleefd, zonder dat het nummer schril afsteekt bij de overige tracks. Maar opgelet: naar onze smaak zijn het steeds de superbe vocalen van Anna Vavilkina die er bovenuit steken en steeds opnieuw met de meeste aandacht gaan lopen. We moten dan ook besluiten dat we ‘Decision Code’ van het Russische Conflict echt wel heel goed vinden. Dit album zal er vooral voor zorgen dat we vanaf nu ook wel meer open zullen staan voor industrial metal. Liefhebbers van het (sub)genre zitten zodoende gebeiteld voor meer dan een uur luisterplezier en die zullen ongetwijfeld mijn punten totaal nog wat aandikken.

Luc Ghyselen (85)

Independent release

Tracklist: 1. 2048 2. Autonomous 3. Art of Resistance 4. D-Evolution 5. Megapolis 6. Decision Code 7. To Serve And Protect 8. Room 101 9. Speechless 10. The Architect 11. Deadlock 12. New Industrial Order