Weed Demon: Crater Maker

Na de ep ‘Stoned To Death’ en debuutalbum ‘Astrological Passages’, zijn de koningen van de creatieve songtitels met ‘Crater Maker’ terug van weggeweest. De leuke, onverwachte humppafolky intro ‘Atmospheric Drag’ zet je misschien op het verkeerde been (ik dacht even dat ik een Amerikaanse country-variant van Finntroll had opgelegd), maar vergis je niet! Het viertal uit Columbus, Ohio leeft en speelt volgens het motto “hoe vettiger, hoe prettiger” en dat hoor je al meteen zodra het feestje met ‘Birthquake’ echt van start gaat. Een woord van waarschuwing: zet je speakers niet te luid of je subwoofer knalt uit elkaar. Letterlijk alles kraakt onder het verpletterende volume (neem zeker oordopjes mee als je deze heren ooit live kan zien – wat ik wel aanraad) en vooral de basversterker trilt haast uit haar voegen. Het resultaat is een heel vuile ketel vol stoner, doom en sludge. Entertainend is het zeker, met veel tempowissels en lekker kwelende leadgitaren die van de basislijn ontsnappen om wat vette solo’s ten beste te geven. Gevoel en sfeer ontbreken zeker niet, wat bij veel bands in dit genre wel het geval is. Met ‘Serpant Merchant’ sluipt de doom er steeds meer in, alsook rauwe grunts die een steeds meer pertinente rol opeisen (maar ze zijn tenminste degelijk uitgevoerd). Het assortiment effectpedalen wordt maximaal opengetrokken om de stonerschwung er in te houden, inclusief de “maak je gitaar instant knetterstoned” pedaal. Af en toe redt een wat steviger stuk het nummer van dreigende saaiheid; de timing zit nipt goed. Titeltrack ‘Crater Maker’ begint als een your average stonerdoom nummer dat gradueel overgaat naar sludge, maar het geniale aan dit nummer is de plottwist, jawel! Na een intermezzo met psychedelische pedaaltjes en een leuke knipoog naar de intro, schakelt de Weed Demon uit het niets over naar oerbrutale black metal! Zo’n frisse 360 graden omslag heb ik niet meer gehoord sinds Tuskar’s ‘The Tide Beneath The Wall’. Met ‘Elder Tree Pyre’ lijken we een stapje terug te doen: wat begint als een vrij vrolijke stonertrack, vervalt al snel een beetje in saaiheid. De boosdoener hier is de wel erg monotone sludgy zang die niet aansluit bij het gevoel in de muziek, en ook getuigt van weinig creativiteit (of technische zangcapaciteit). Afsluiter ‘Sporelord’ is dan weer een regelrecht schot in de roos: de track is even magistraal als de titel. Bizar genoeg vinden we hier wel de nodige variatie in de vocals, wat de klassieke stonerdoom zeker een meerwaarde geeft. In deze ideale combinatie tussen vocals en instrumenten, komt de ‘Sporelord’ echt tot leven. Eindigen doen we blijkbaar met de reggaevariant van de intro, en zo is de cirkel rond. Dit album heeft heel wat creatieve kneepjes, die ruimschoots compenseren voor dreigende monotonie. Het is zeker een aanrader voor fans van stoner / doom en misschien, zoals ze zelf suggereren, inderdaad de ideale soundtrack voor je volgende ontmoeting met de Weed Demon.

Sam Bruynooghe (80)

Electric Valley Records

Tracklist: 1. Atmospheric Drag 2. Birthquake 3. Serpant Merchant 4. Crater Maker 5. Elder Tree Pyre 6. Sporelord