Elder: Omens

Elder is een Amerikaanse band uit Boston, die aanvankelijk doom / stoner speelde maar met de tijd slopen er in hun sound meer progressieve invloeden. Dit is zeker te horen op hun vijfde album waar het element prog een meer manifester plaats en invloed op de songs krijgt. Van pure stoner en doom invloeden is maar weinig sprake meer. Mogelijks zullen sommige oude fans dit betreuren maar ik vind dit wel een geslaagd en vooral uniek concept. Het album telt maar vijf nummers maar deze duren alle vijf rond de tien minuten voldoende luisterplezier dus. Deze schijf is absoluut luistermateriaal voor fans die houden van stevig, lang en uitgesponnen gitaarwerk. Het ene moment meer stoner en steviger, het andere moment meer zweverig, melodieuzer en progressiever. Bij de zang zit ik wat op mij honger: niet slecht maar ik ken heel wat betere zangers. Wat nieuw is dat de band nu ook bij momenten een psychedelische toets opgaat waarbij het tempo toch heel wat stokt, wat stoner fans toch zeer vreemd zullen vinden en waar progfans zullen op kicken. Bovendien is dit een puur instrumentaal, maar prachtig nummer wat perfect op een cd van Steve Rothery zou passen. Met ‘Omens’ gaat Elder nieuwe paden bewandelen en zullen ze mogelijks oude fans verliezen en nieuwe fans bijwinnen. Toch respect voor een band die zijn horizonten en stijl wil verruimen. Aan de fans om te oordelen of ze dit appreciĆ«ren of niet.

Bart Verlinde (80)

Stickman Records

Tracklist: 1. Omens 2. In Procession 3. Halcyon 4. Embers 5. One Light Retreatin