Luctus: Užribis

Het Litouwse Luctus heeft bijna twintig jaar op de teller staan: de band ging immers in 2001 van start. ‘Užribis’ is het ondertussen het vierde full-album van de band en nog steeds staan de heren garant voor pure black metal, waar naast koude duisternis, een immense dreiging van uit gaat. ‘Užribis’ telt negen tracks en opent met ‘Gilyn’. Je hoort de ruisende zee en beklijvende vrouwelijke zang die je opzadelt met een ongemakkelijk koud gevoel. Langzaam zwelt daarna ook het geluid van instrumenten aan. Het nummer gaat dan naadloos over in het beukende en furieuze geweld van ‘Sušiurpintas ano pasaulio nuostabos’ waar de heren van Luctus meteen hun troeven op tafel gooien. Een koude en donkere dreiging worstelt zich genadeloos bij je naar binnen. Het tempo ligt eerst nog erg hoog, maar de heren spelen uiteindelijk met mindere furieuze stukken zodat je wel wat variatie te verwerken krijgt. De intens furieuze, energieke en gedreven trip wordt zonder omkijken verder gezet met ‘Kas tu esi?’, opnieuw een furieus uit de startblokken schietend nummer dat, net als zijn voorganger, ook wat wisselingen in tempo en ritme bevat zodat de dreigende duisternis nog net iets indrukwekkender op je afkomt. De heren blijven dit stramien voor de rest van het album volhouden, met hier en daar een extra accent, en dompelen je zo steevast met iedere nieuw track nog wat meer onder in hun gitzwarte koude muzikale wereld. Het laatste nummer, ‘Fascinatio Mortis’, laat dan weer een stortbui horen waarin de heren intrigerende soundscapes in verwerken zodat een pak duistere en koude dreiging ontstaat. Het ongemakkelijke gevoel van het eerste nummer is ook weer terug. Naar het schijnt hebben de heren het hier op vocaal vlak over patriottisme en oorlog, maar sla ons niet dood als dit het geval niet is, want we begrijpen hier niets van. Dat neemt niet weg dat we echt wel hebben genoten van de intense duistere trip die Luctus hier neerzet. Black metal adepten kunnen dit werkstuk zo goed als blindelings aan hun collectie toe voegen.

Luc Ghyselen (84)

Inferna Profundus Records

Tracklist: 1. Gilyn 2. Sušiurpintas ano pasaulio nuostabos 3. Kas tu esi? 4. Užribis 5. Už sapno ribų 6. Tikėjimo paslaptis 7. Liejasi 8. Vandens paviršiumi 9. Fascinatio Mortis