Armored Dawn: Viking Zombie

Ze zijn niet meer te tellen, het aantal bands dat zijn inspiratie vindt in de Noorse mythologie. Ik heb het dan niet over Scandinavische bands, maar evengoed over bands uit alle hoeken van de wereld, zoals bijvoorbeeld ook dit Braziliaanse Armored Dawn. Bij mijn weten zijn de Noormannen nooit in Brazilië aanbeland, niettemin vind men ook in het zonovergoten Brazilië inspiratie in verhalen afkomstig uit het kille Hoge Noorden. Koppel dit aan het immer populaire zombie-gegeven en je hebt de titel van je nieuwste plaat, ‘Viking Zombie’. Geen idee waar dit gaat eindigen: cowboy pirates, medieval astronauts, barbarian musketeers, etc. Soit, laat het maar komen. We zien wel of het lachen ons doet lachen of huilen van miserie. Ik sta voor alles open, behalve virussen uit China dan. Dit is ondertussen het derde album van de band. De vorige, ‘Barbarians In Black’, kwam uit via AFM. Deze derde wordt blijkbaar via het Braziliaanse Shinigami Records uitgebracht. ‘Viking Zombie’ opent met ‘Ragnarok’. Niet slecht, maar ‘Animal Uncaged’ klinkt beter. Wat me wel een beetje mijn wenkbrauwen doet fronsen, is de samenzang. Die klinkt namelijk niet echt zoals een bende Vikings zou moeten klinken: een vreemde tongval maakt een beetje dat het onbedoeld grappig overkomt. De uiterst cleane zang contrasteert een beetje teveel met de heavy riffs. Niet dat het storend klinkt, maar een vreemd gevoel bekruipt me. De riffs zijn overigens power metal in zijn meest pure vorm en best de moeite waard. Ik weet niet wat ik van het volgende nummer moet zeggen: ‘Fire In Flames’. In elk geval kan ik 101 gelijkaardige titels bedenken: ‘bomen in het bos’, ‘water in zee’, ‘steen in rots’, … Doe gerust verder. De titel trekt op geen …, maar de riff is retestrak, tot er een synthlijntje mijn broek doet afzakken van schaamte. Wederom weet ik niet of ik erom moet lachen dan wel bleiten. Wat is me dit een stelletje bizarre gasten zeg. ‘The Eyes Of The Wolves’ kent ook al zo’n straffe riff; dus hou ik mijn hart vast wat er nu zal volgen, kwestie van het vakkundig om zeep te helpen of deze reviewer eens lekker op het verkeerde been te zetten. Ik weet echt niet wat hun opzet was, maar er bekruipt me een gevoel die me nog nooit bekroop. Enerzijds vind ik het geweldig, anderzijds heb ik soms het gevoel dat ze experts zijn in het vakkundig verkrachten van hun eigen nummers. Gelukkig is het verkrachtingsniveau in ‘The Eyes of The Wolves ‘ beperkt gebleven tot het strikte minimum. Nooit gedacht dat ik ooit nog zo’n bizarre teksten zou schrijven. Indertijd had Faith No More ook een humoristische ondertoon, alleen was deze ingecalculeerd bij Faith No More. Hier vermoed ik dat de humor onbedoeld is. ‘Face To Face’ en ‘Drowning’ klinken min of meer normaal, naar Armored Dawn-normen. ‘Heads Are Rolling’ is Rammstein meets Amon Amarth. ‘Blood On Blood’ is OK, maar niet meer. In ‘Embrace The Silence’ gaat het weer de rare kant uit: de zang is opvallend braaf; niet wat je verwacht van zombie Vikings. Geen idee waar ‘Rain On Fire’ over gaat, maar opnieuw vind ik de titel nogal klef klinkend. Het nummer zelf is OK. We sluiten af met ‘Skydiver Of The Light’. Ik blijf me verbazen waar ze die titels in godsnaam halen. Het beeld van een zombie Viking met parachute staat voor eeuwig in mijn brein gebrand. Als toemaatje krijgen we nog ‘Ragnarok (unplugged)’ en ‘Animal Uncaged (live)’. ‘t Is vriendelijk, maar het had niet gehoeven. Rare jongens, die Viking zombies! Het is me ook niet helemaal duidelijk hoeveel nummers je op de reguliere CD krijgt, want sommige bronnen vermelden ‘Skydiver ..’ en de overige twee nummers niet.

Frederik Blieck (78)

Shinigami Records

Tracklist: 1. Ragnarok 2. Animal Uncaged 3. Zombie Viking 4. Fire And Flames 5. The Eyes Of The Wolves 6. Face To Face 7. Drowning 8. Heads Are Rolling 9. Blood On Blood 10. Embrace The Silence 11. Rain Of Fire