Overlaps: In Your Room

Italië staat bekend om vele dingen, maar niet bepaald omwille van progressive rock / metal. Het geluid van Overlaps doet dan ook niet meteen vermoeden dat deze band uit Treviso / Pordenone komt. Als je Gloria Piccinin trouwens bezig hoort, zou je zowaar denken dat je met het nieuwste Amerikaanse fenomeen te maken hebt. ‘Your Eyes’ vertelt je meteen wat je wilt weten over deze band. Namelijk dat label Time To Kill een band in huis heeft die zomaar eventjes zeer populair zou kunnen worden. Het geluid mag je gerust bestempelen als commercieel, wat dat ook wil zeggen. De productie is tot in de puntjes verzorgd. Dit is moderne metal van het hoogste niveau. Dat progressive gedeelte mag je trouwens vertalen als niet vastgebonden aan de voorschriften van een genre. Voor mij is dit gewoon moderne rock / metal die zich niet laat beperken. In die zin doen ze me denken aan bands zoals Ankor, Forever Still en vele andere. Ze behoren zeker tot het betere wat ik reeds vanuit Italië mocht horen recentelijk. De prominente rol is uiteraard weggelegd voor Gloria die ‘in excelsis’ zingt en het visitekaartje van de band is. Tien nummers staan er op dit tweede album en meer moet dit niet zijn. Het is niet al slecht nieuws dat uit Italië komt tegenwoordig. Dit is een lichtpuntje. En als we dan straks onze Italiaanse vrienden uit de nood moeten helpen, voorzie dan een aantal euro’s om je van dit kleinood te voorzien. Dit is de soundtrack van het moderne Italië. Ik stel me de vraag waarom zoveel organisatoren zich richten op bestaande bands, terwijl je waarschijnlijk voor een habbekrats een geweldige band als Overlaps kan boeken. Ik ken het antwoord: schrik voor het onbekende. Maar als er nu één iets is dat de huidige wereldcrisis ons leert dan is het wel dat we beter soms eens uit onze comfortzone stappen, want we kunnen het en het maakt ons gelukkiger. Jarenlang al trek ik aan de mouw van sommige promotors om hen op de opportuniteiten te wijzen die voor het grijpen liggen. Ik heb ondertussen een album vol met mooie voorbeelden van bands die doorgebroken zijn ondanks de weerstand van promotoren die eigenlijk hun job niet naar behoren doen: Jinjer, Infected Rain, Burning Witches, Nervosa, etc. Of zoals de eerbiedwaardige Dalai Lama stelt: “Spreek en je bent enkel bezig jezelf te herhalen, luister en je kan wellicht nog iets bijleren”. Luister dus maar eens naar Overlaps en betreur het niet (deze raad geldt niet voor mensen met oorlappen; die mogen verder luisteren naar Iron Maiden, AC/DC of Metallica). Éen woord: Overlaps!!!

Frederik Blieck (85)

Time To Kill Records

Tracklist: 1. Your Eyes 2. Mr. Right 3. In This Room 4. Spleen 5. Wasted 6. Who I Am 7. No Way 8. I Don’t Need 9. Wait For Me 10. Queen Of Peace