Ockra: Infinite Patterns (ep)

Met een vier tracks tellende ep, ‘Infinite Patterns’, debuteert Ockra, een trio met roots in het westen van Zweden en het Zuiden van Duitsland, op vlak van fysieke uitgaves. Ockra werd in 2018 opgestart en zorgt voor een mix van doom, progressive rock en metal, waar doom aan de basis ligt. Je krijgt zo wel een aparte kijk op doom, want dit klinkt toch veel energieker dan wat we normaal te horen krijgen onder de noemer doom. ‘In A Dream’, het eerste nummer, gat nog de typische doom weg op: sloom en traag zoeken de klanken zich in een weg door je brein. Toch zorgen de vocalen er reeds voor dat je een ander gevoel krijgt, terwijl men naar het eind van het nummer al progressieve elementen laat primeren dankzij o.a. stevige wendingen in tempo en ritme. Met ‘Invisible Walls’ gaat het trio nog een stapje verder: het tempo ligt al iets hoger, het gitaarspel is opwindend en drukt samen met de vocalen zijn stempel op het nummer. Het feit dat de heren ook niet kiezen voor een bepaalde riff die ze steeds opnieuw laten horen, zorgt voor die extra accenten. Dan is ‘Pendulum Of Time’ wel weer voer voor pure doom fanaten. Een logge zware sound deint door de speakers en de vocalen klinken minder begeesterend. Ook kiest men voor een stem die veel van de vocalen herhaalt, terwijl ook een heel stuk tekst gewoon voorgelezen wordt. Er zit met andere woorden veel meer dreiging en een donkere ondertoon in het nummer. Afsluiter ‘Ruins’ trekt ook al volledig de doom kaart. Althans tot de heren uitpakken met een stukje a capella en men eerder frivool en zelfs de jazzy kant op gaat. Als er dan ook nog heel mooie sfeervolle vocalen aan komen, weet je het even niet meer. Die laatsten verzanden uiteindelijk in eigenzinnig drumpatronen en wat vocale geordende chaos. Als debuut is dit zeker niet slecht te noemen en waarschijnlijk gaan we dus nog wel van Ockra horen want met ‘Infinite Patterns’ heeft het trio een mooi visitekaartje afgeleverd. Liefhebbers van doom, die niet de platgetreden volgt, moeten dit zeker eens checken.

Luc Ghyselen (76)

Argonauta Records

Tracklist: 1. In A Dream 2. Invisible Walls 3. Pendulum Of Time 4. Ruins