Wolf: Feeding The Machine

Het Zweedse Wolf werd in 1995 opgestart en wordt algemeen beschouwd als een van de leidinggevende bands uit het midden van de jaren negentig die traditional heavy metal nieuw leven in bliezen. Enkel vocalist / gitarist Niklas “Viper” Stålvind is er nog bij van de originele line-up, maar aan de sound van Wolf is er in al die jaren nog zo goed als niets gewijzigd. Noch steeds klinkt de traditional heavy metal van het viertal – naast Niklas vind je tegenwoordig Simon Johansson (gitaar), Pontus Egberg (bass) en Johan Koleberg (drums) terug in Wolf – schatplichtig aan tal van groten uit het genre. Vooral de namen van Judas Priest en Iron Maiden schieten op tijd en stond door me heen bij het beluisteren van dit achtste full-album van Wolf. Maar let wel, Wolf heeft wel duidelijk een eigen gezicht. De sound is zelfs iets melodieuzer te noemen dan die van eerder genoemde bands. Het feit dat men ook wat accenten gebruikt die je mag situeren bij speed metal zijn daar ook niet vreemd aan. Op deze ‘Feeding The Machine’ was het het zo’n zes jaar wachten, een lange periode toch in een tijd waarin dingen die je vandaag op de markt brengt, morgen al grandioos gedateerd zijn. Dit nieuwste werkstuk van Wolf is desondanks een mooi werkstuk geworden met twaalf nummers die zowel kracht als melodie uitstralen en die fans van traditional heavy metal zeker zal bekoren. Wij zijn alvast onder de indruk van het naar speed metal neigende ‘Shoot To Kill’ dat het album opent. Ook het donkere en dreigende ‘The Cold Emptiness’, het krachtige titelnummer en het opnieuw naar speed metal neigende ‘Devil In The Flesh’ behoren tot onze favorieten. Kies je echter voor de limited edition digi-pack versie, of de vinyl (met cd) versie van dit album, dan krijg je er met hun coverversie van Angel Witch’s ‘Atlantis’ een extra nummer bij.

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. Shoot To Kill 2. Guillotine 3. Dead Man’s Hand 4. Midnight Hour 5. Mass Confusion 6. The Cold Emptiness 7. Feeding The Machine 8. Devil In The Flesh 9. Spoon Bender 10. The Raven 11. Black Widow 12. A Thief Inside