Heaven Shall Burn: Of Truth And Sacrifice

Even was het stil rond Heaven Shall Burn. Na ‘Wanderer’, het laatste album, werd er nog uitgebreid getoerd, waarna de stekker even uit de band werd getrokken. Nu is onze favoriete Duitse metalcore / melodic death metal band terug met een dubbelalbum. Daar kunnen we in principe alleen maar blij mee zijn. Als reviewer weet je uiteraard dat je geen licht verteerbare kost zal voorgeschoteld krijgen maar eerder het tegenovergestelde. Na opener, ‘March Of Retribution’, is het dan ook zo ver middels ‘Thoughts And Prayers’. Ik vermoed dat de tijd voor reflectie en gebed tijdens de live uitvoeringen van dit nummer uitermate beperkt zal zijn tenzij u een beetje masochistisch ingesteld zou zijn. Wat is Heaven Shall Burn toch een lekkere no compromise band: rechttoe rechtaan en boenk erop. Vandaag zijn er geen bands meer die controversieel zijn, maar leg dit plaatje op ergens anders dan in vertrouwde kring en men zal vol afschuw naar u staan kijken, vermoedelijk denkende dat u de gehoornde hemzelve aan het oproepen bent. Heaven Shall Burn is een band die er gewoon voor gaat en zich er verder geen fluit van aantrekt of u het leuk vind of niet. Fans hebben ze trouwens meer dan genoeg. Enkele jaren terug in Duitsland live taferelen gezien die je nauwelijks voor mogelijk houdt: een moshpit die tot ver voorbij de PA-toren reikt en praktisch een ganse weide meesleurt met het feestje. Probeer het maar eens voor mekaar te krijgen. Normaliter is bij Heaven Shall Burn elke seconde intensief, recreatief en impulsief. Heaven Shall Burn doet je zin krijgen om er weer eens stevig in te vliegen. Dit is met dit album gewoon niet anders. Het leuke is dat het eigenlijk allemaal super voorspelbaar is, maar eens het zover is laat je je toch gewoon meesleuren. Luister maar eens naar ‘_bermacht’ om te begrijpen waar ik het over heb. Deze ‘Of Truth …’ is dan ook retestrak en superheavy. En denk maar niet dat het gaspedaal even losgelaten wordt. Nee, met Heaven Shall Burn moet je er gewoon aan geloven. Dit album bevat alleen maar topnummers. Luister maar eens naar ‘My Heart And The Ocean’. Fantastisch. ‘Expatriate’ is het langere nummer van de eerste helft nummers en begint nogal plechtig met uitgebreid synthwerk in combinatie met strijkers. Na een tijdje wijzigt de sfeer en krijgen we stilletjes aan een nummer dat zichzelf een Heaven Shall Burn’ nummer mag noemen. Dan toch liever misschien een nummer zoals ‘What War Means’ dat erop los beukt tot je hersens murw zijn. Heavy shit zeg. Tijdens ‘Terminate The Unconcern’ duiken de hardcore roots op. Beestig geestig! ‘The Ashes Of My Ennemies’ is een mooie outtro. Maar het is nog niet gedaan. De tweede helft nummers is aan beurt. Die begint met ‘Children Of A Lesser God’, op zich een leuk , maar geen speciaal nummer. ‘La_R_Sistance blijkt een nummer te zijn dat niet zou misstaan op een Rammstein of andere Neue Deutsche Harte album. Dit moet zowat een van de hardste en tegelijkertijd meest dansbare nummers zijn die ik ken. ‘The Sorrows Of Victory’ klinkt dan weer volledig anders. De dubbele bassdrums in dit nummer zijn serieuze kleppers. Met ‘Stateless’ wordt het ritme nog eens opgedreven. Kwestie van u volledig uit uw bol te doen gaan. Met een naam als ‘Tirpitz’ weet je ook wel dat het geen ballade zal worden, maar een zware knaller. En als je na ‘Tirpitzs nog niet afgeknald bent, kan je misschien eens luisteren naar ‘Truther’, of ‘Tirpitz’ on speed of zoiets. Deze jongens weten echt van geen ophouden en gelukkig maar zou ik zeggen. ‘Critical Mass’ en ‘Eagles Amongst Vultures’ zijn hier het levende bewijs van. Zelfs tijdens afsluiter ‘Weakness Leaving My Heart’ is even tijd voor wat rust, maar uiteindelijk barst de band toch nog éénmaal los op epische wijze. Het is duidelijk dat Heaven Shall Burn terug een zeer knappe plaat aflevert. Je moet het maar doen.

Frederik Blieck (89)

Century Media

Tracklist: 1. March Of Retribution 2. Thoughts And Prayers 3. Eradicate 4. Protector 5. Übermacht 6. My Heart And The Ocean 7. Expatriate 8. What War Means 9. Terminate The Unconcern 10. The Ashes Of My Enemies Of Sacrifice / 1. Children Of A Lesser God 2. La Résistance 3. The Sorrows Of Victory 4. Stateless 5. Tirpitz 6. Truther 7. Critical Mass 8. Eagles Among Vultures 9. Weakness Leaving My Heart