Nicumo: Inertia

‘Inertia’ is het derde full album van deze Finse band die een mengelmoes van melodic metal, wat gothic en melancholische metal brengt. In tegenstelling tot hun vorige album wordt er ook minder gegrunt wat het album erg toegankelijk maakt en hun sound als het ware een geslaagde mix van Creed, Alterbridge en Katatonia is. Zoals vaak bij Finse bands is de zang van uitstekend niveau – Waar halen de Finnen al die goede zangers / zangeressen? – en is de procuktie onberispelijk. Het openingsnummer ‘Three Pyres’ is een schoolvoorbeeld van hoe melodic metal moet klinken. ‘Dark Rivers’ gaat er dan weer steviger tegenaan met wildere uithalen en licht gegrunt maar telkens weer in combinatie met de melodische toon waar Nicumo voor garant staat. De hit op Youtube is echter ‘Same Blood’, een gevoelig nummer met een schitterend ingetogen begin die dan lichtjes versnelt met zeer mooi gitaarwerk en opnieuw die super zang: een kippenvel nummer. ‘Tree Of Life’ is ook weer zo een top nummer met leuke tempowisselingen en erg aanstekelijke riffs. Op dit elan gaat de band verder met ‘Time Won’t Heal’: technisch perfect gecomponeerd en gespeeld nummer waar de zanger opnieuw weer zijn supertalent voor melancholische zanglijnen demonstreert: wat een sterk nummer. Nicumo is mogelijks niet gekend bij het grote publiek maar fans van melodic en melancholische metal zullen hier van smullen. Nicumo is immers een heel goede band.

Bart Verlinde (83)

Inverse Records

Tracklist: 1. Three Pyres 2. Dark Rivers 3. Same Blood 4. Witch Hunt 5. Tree Of Life 6. Mother And The Snake 7. Who You Are 8. Time Won’t Heal 9. Black Wolf