Almanac: Rush of Death

Victor Smolski laat er geen gras over groeien, want dit is reeds het derde album op vier jaar tijd. Zolang de kwaliteit in orde is, ga je me echter niet horen klagen. Ik vind Almanac een verrijking voor het power-metal genre. Meteen je eigen sound neerzetten en twee albums op anderhalf jaar uit je mouw schudden is niet iedereen gegeven. We hebben in geval van Victor Smolski dan ook te maken met een eerste klas muzikant en componist, die al menig watertje door zwommen heeft. Wat Almanac uniek maakt volgens mij is het melodische gitaarspel dat op hoogstaande manier elementen uit power metal verzoent met andere metal genres, of het nu thrash of symfonische metal is. Het beste bewijs hiervan is hoe het tweede nummer, het gelijknamige ‘Rush Of Death’, opent met een funky riffje om dan uiteindelijk te muteren in een soort thrash / power metal rif. De nieuwe Almanac voelt wat minder gekunsteld aan dan de vorige platen; zeg maar minder symfonie en meer organisch klinkend. Dit merkt je aan ‘Soiled Existence’ bijvoorbeeld. Het DNA van Almanac zit duidelijk in het nummer, maar het klinkt anders dan bij vorige platen. Ik weet niet of dit een bewuste keuze was, aangezien volgens mij de verkopen van vorige albums wat tegenvielen en de band om deze manier misschien wat wil tegemoetkomen aan hun potentiële fanbase die ze hopen te vinden bij oude Rage fans en andere liefhebbers van power metal. Misschien een goede vraag om Smolski voor te leggen. Ik moet u in elk geval het antwoord schuldig blijven. ‘Soiled Existence’ doet me ook wat denken aan Therion; waarschijnlijk door de synths en de zang. ‘Soiled Existence’ is trouwens een heerlijk nummer. Wat dan te zeggen over ‘Bought And Sold’: machtig, rechttoe rechtaan, superriffje, heerlijk gitaarspel en meezingen kan en mag ook. Voor de duidelijkheid ‘Let The Show Begin’ en ‘The Human Essence’ zijn intro’s en geen volwaardige songs. ‘Satisfied’ is er wel één, en wat voor één. Precies Therion vermengt met thrashmetal; niet iedereen gegeven om iets dergelijks in mekaar te flansen. ‘Blink Of An Eye’ kan er zeker ook mee door. ‘Can’t Hold Me Back’ is iets gewoner. ‘Like A Machine’ mag afsluiten zoals de rest van het album: gewoon rechtdoor, volle gas. Acht volwaardige goede tot zeer goede nummers, meer heb je niet nodig om je een kwart uur te amuseren. Voor de fans is er ook nog een versie met een DVD met een live registratie en andere visuele frivoliteiten. Almanac heeft het weer voor mekaar gekregen. Hopelijk beginnen sommigen eens het licht te zien dat de band laat schijnen.

Frederik Blieck (89)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Predator 2. Rush Of Death 3. Let The Show Begin 4. Soiled Existence 5. Bought And Sold 6. The Human Essence 7. Satisfied 8. Blink Of An Eye 9. Can’t Hold Me Back 10. Like A Machine