Manam: Ouroboros

Manam is een Italiaans melodic death metal vijftal dat in 2017 van start ging. Met ‘Ouroboros’ presenteert het kwintet ons zijn tweede full-album. ‘Rebirth Of Consciousness’, een album dat we bij MUSIKA maar matig konden smaken, was er in 2018. Nu dus de opvolger zodat we kunnen gaan vergelijken en bekijken of Manam effectief stappen heeft gezet. ‘Ouroboros’ telt negen tracks die stuk voor stuk goed worden opgebouwd en gearrangeerd, maar ons nergens écht bij de ballen grijpen. Het geheel klinkt nogal braafjes, de vocalen – zowel clean als grunts – zijn niet overweldigend, en na afloop moeten we stevig in ons geheugen graven om ons te herinneren wat we allemaal gehoord hebben. We gaan deze ‘Ouroboros’ niet als slecht bestempelen, maar zeker en vast niet als een “must have”. Die hard fans van de band zullen het waarschijnlijk compleet met ons oneens zijn, maar daarvoor heb je dan ook die hard fans. Zelf blijven we hier echt op onze honger zitten en als de heren dan ook nog extra keyboards laten aanrukken om het geheel meer body te geven, haken we af, vooral omdat de band al over drie gitaristen beschikt. Je hebt het dus begrepen: naar onze smaak heeft Manam niet echt een stap voorwaarts gezet en blijven de heren gewoon onderaan de middelmaat van het (sub)genre steken.

Luc Ghyselen (65)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Nigredo 2. The Enclosing Veil 3. Storm 4. Albedo 5. The Silver Bride 6. Citrinitas 7. Ouroboros 8. Rubedo 9. Evenfall