Deranged: Deeds Of Ruthless Violence

Het Zweedse death metal ensemble Deranged is er reeds sinds 1991. Er was een korte periode dat de band volledig op non-actief stond tussen 2008 en 2009. Drummer Rikard Wermén verliet de band in het begin van 2008, gitarist Johan Axelsson aan het eind van datzelfde jaar en zette zo een punt achter Deranged. Begin 2009 werd de band nieuw leven ingeblazen door drummer Rikard Wermén. Voor de rest kende het gezelschap een komen en gaan in de line-up. Al die wisselingen in de line-up wijzigde nooit iets aan de muzikale koers van de band: brutale death metal. Dit is op dit tiende full-album niet anders. Acht brutale death metal tracks, goed voor net iets meer dan een half uur stevig beukend geweld, zijn hier je deel. Eigenlijk weet je bijna zeker wat je mag en kan verwachten van Deranged. Elke track klinkt krachtig en wordt aan een stevig tempo door de speakers gejaagd. Bass en drums zorgen voor het uiterst solide fundament. De riffs klinken krachtig en zorgen voor een stevige opbouw, terwijl de vocalen rauw, ruw en vol brutaliteit worden afgeleverd. En dat acht nummers lang. Vernieuwingen moet je niet verwachten bij de band, en dat is op de nieuwste worp niet anders. Fans van de band in het bijzonder, en van het genre in het algemeen, weten wat ze krijgen en kunnen dan ook blindelings toeslaan. Zelf blijven we een beetje op onze honger zitten wegens het feit dat we al een pak albums van Deranged in onze collectie hebben en er dus te weinig variatie in voorkomt. Maar échte die hard fans zijn we dan ook nooit geworden.

Luc Ghyselen (72)

Agonia Records ARLP 187

Tracklist: 1. Necro-Bulimia Interfering Afterlife 2. Engulfed By Hate I Stab To Kill 3. Level Of Lividity 4. Carnal Provision For The Rotten Masses 5. Through Stages Of Putrefaction 6. Carried In Pain, Released By Torture 7. Quarantine Required For Living Entities 8. I Send You Half The Kidney I Took