Kvelertak: Splid

Het Noorse Kvelertak werd in 2007 opgestart door vocalist Erlend Hjelvik. Met een eigenzinnige mix van hard rock, punk, hardcore en black ‘n’ roll weet het gezelschap de nodig aandacht te trekken. Het titelloze debuutalbum (2010) deed het uitstekend in het thuisland en ook buiten de landsgrenzen kreeg de band naambekendheid. Opvolgers ‘Meir’ (2013) en ‘Nattesferd’ (2016) bevestigden. Naar het schijnt zorgde het zeskoppige gezelschap tijdens live concerten voor net dta ietsje meer. Halfweg 2018 verliet oprichter Erlend dan de band. Gelukkig, voor de fans, werd met Ivar Nikolaisen al vlug een vervanger gevonden. Intussen zagen ook wij van MUSIKA de band al eens aan het werk. We waren overdonderd door de energie die de band uitstraalt en het enthousiasme waarmee de band hun concert afwerkte. Nu is er met ‘Splid’ een nieuw album van de heren. Dit elf tracks tellend schijfje borduurt muzikaal stevig verder waar de andere albums ophielden en zo blijft Kvelertak heel trouw aan zijn eigenzinnige mix van hard rock, punk, hardcore en black ‘n roll. De heren nemen je zodoende mee op een stevige rollercoaster in hun muzikale spectrum die op het ene nummer meer aan leunt bij punk, om voor een volgend nummer meer de richting hardcore te kiezen, en om voor een volgend nummer de kaart black ‘n’ roll te trekken. Het zorgt er hier ten huize je dienaar voor dat we met een mixed gevoel achter blijven. We bedoelen maar: het ene nummer kunnen we van begin tot eind smaken. Bij een ander nummer horen we fragmenten terug die ons doen jubelen, maar evengoed stukken die we maar matig weten te waarderen. Bij nog een ander nummer haken we zo goed als volledig af. Toch blijft uiteindelijk de balans overslaan naar het positieve. Wel verkrijgen we de indruk dat Kvelertak een band is die je moet ondergaan tijdens live concerten om ten volle overtuigd te raken van hun kunnen. Nu blijven we toch een beetje op onze honger zitten.

Luc Ghyselen (76)

Rise Records

Tracklist: 1. Rogaland 2. Crack Of Doom 3. Necrosoft 4. Discord 5. Bråtebrann 6. Uglas Hegemoni 7. Fanden Ta Dette Hull! 8. Tevling 9. Stevnemøte Med Satan 10. Delirium Tremens 11. Ved Bredden Av Nihil