Dool: Summerland

Toen in 2013 de Nederlandse sensatie The Devil’s Blood het voor bekeken hield, was wereld van de occult rock in diepe rouw (niet in het minst door de zelfmoord van frontman SL kort daarna). Dat was echter van korte duur, want uit de assen ontstond meteen al de volgende sensatie: Dool. Met ex-muzikanten van zowel TDB als Gold, hadden deze Nederlanders eigenlijk niet veel meer nodig, maar toen kwam Ryanne Van Dorst er nog eens bovenop en was het plaatje compleet. Het nieuwe occult rock fenomeen was geboren! Met hun debuut ‘Here Now, There Then’ gooiden ze meteen al hoge ogen en tourden ze de Europese festivals rond. Met name hun onvergetelijke performance op Metaldays in de gietende regen en middenin een woedende storm, tot de organisatie er om veiligheidsredenen de stekker uittrok – tot grote woede van de band en de tientallen betoverde fans die als in trance in de modder stonden te wiegen – heeft veel harten veroverd. Het was dus uitkijken naar een vervolg, en nu is het er: ‘Summerland’. Het album is een perfecte mix van klassieke occult rock, uitgedragen door Ryanne’s aanklampende maar zwoele vocalen, poetische lyrics en meesterlijk subtiele ontstemming en dissonantie in gitaren, synths en zelfs zang, en meer progressieve, energetische en moderne (vooral gitaar) elementen die het geheel opentrekken voor een erg breed publiek. Voorbeelden hiervan zijn het hele leuke ‘Wolf Moon’ en ‘A Glass Forest’ dat zelf fans van melodic death bands als Dark Tranquility en Insomnium zeker zal bekoren omwille van het exquise gitaarwerk. Naast technisch talent druipt ‘Summerland’ ook van het mysterie, niet alleen door de wel geplaatste dissonanties en post-metal invloeden maar ook door bijvoorbeeld het oosters sitartintje op ‘God Particle’ of de gloomy atmosfeer op ‘Wolf Moon’ en ‘Summerland’ zelf. De titeltrack bevalt op de achtergrond van alle doom en neerslachigheid een briljant progressief tokkelpartijtje dat het geheel iets heerlijks rebels geeft als tegenwicht voor alle duisternis. Tot slot zullen ook liefhebbers van klassieke heavy metal en hard rock zich in deze band wel vinden. Dit getuige het soleerwerk op ‘The Wells Run Dry’ en het heel herkenbare basisriffje in het catchy ‘Be Your Sins’, dat helemaal de stijl van ‘Here Now, There Then’ weerspiegelt. ‘Summerland’ is een heel kleurrijk album, perfect om op een regenachtige dag mee over de snelweg te vlammen, onderweg naar weg van alles terwijl de wereld achter je in lichterlaaie staat.

Sam Bruynooghe (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Sulphur And Starlight2. Wolf Moon 3. God Particle 4. Summerland 5. A Glass Forest 6. The Wells Run Dry 7. Ode To The Future 8. Be Your Sins 9. Dust Shadow