Dark Fortress: Spectres From The Old World

Het Duitse Dark Fortress is er reeds sinds 1994 en zorgt met deze ‘Spectres From The Old World’ voor een achtste full-album. We hebben er een tijdje moeten op wachten om nieuw werk te horen van dit gezelschap. Zes jaar om precies te zijn zit er tussen dit nieuwe werkstuk en voorganger ‘Venereal Dawn’, maar het is het wachten waard geweest. Niet dat Dark Fortress al een minder album heeft afgeleverd, maar zowat elke muzikant van dit gezelschap heeft zoveel andere bands / projecten waaraan hij meewerkt dat het soms moeilijk is om de agenda’s op elkaar af te stemmen. De sound van het gezelschap mag je na al die jaren zo goed als ongewijzigd beschouwen. Alhoewel, je kan op de laatste albums wel invloeden uit progressive metal in hun melodic black metal ontdekken. Dit is op dit twaalf tracks tellend nieuw werk niet anders. Anderzijds zorgt dit ervoor dat je aandacht nergens de kans krijgt om af te dwalen: er valt in elke track wel iets te beleven dat je nog niet eerder hoorde bij Dark Fortress. Zo’n uur lang wordt je door het vijftal meegevoerd op een intense trip doorheen het muzikale spectrum van de Dark Fortress. De donkere en dreigende klanken blijven de bovenhand nemen, maar mooie rust brengende fragmenten of spectaculaire wendingen in tempo, ritme en gevoel zorgen voor mooi uitgewerkte extra spanningsvelden. Ook op vocaal vlak krijgen we, naast de rauwe en ruwe vocalen van Morean, op een paar nummers wat extra’s aangeboden. Cleane koorzang is daarvan het meest in het oor springende element. Dit levert best wel mooie, intense fragmenten op. Een echte uitschieter kan ik persoonlijk niet aanduiden, daar elk nummer wel iets in petto heeft om me over de streep te trekken. Of je nu kiest voor de krachtige duistere dreiging van ‘Coalescence’ (dat naadloos aansluit bij ‘Nascence’), het al even gedreven en energieke titelnummer, of het iets langzamere ‘Pali Aike’ met zijn gemakkelijk mee te brullen refrein, steeds opnieuw weten de heren van Dark Fortress te bekoren. Vergelijkingen maken met eerdere albums doe ik niet zo graag, evenmin maak ik graag vergelijkingen met andere bands al vermoed ik dat fans van o.a. Dimmu Borgir deze ‘Spectres From the Old World’ van Dark Fortress ook aan hun collectie zullen willen toevoegen. Hopelijk moeten we niet opnieuw zes jaar wachten om een opvolger van dit uiterst geslaagde album te verwelkomen.

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. Nascence (Intro) 2. Coalescence 3. The Spider In The Web 4. Spectres From The Old World 5. Pali Aike 6. Pazuzu 7. Isa 8. Pulling At Threads 9. In Deepest Time 10. Penrose Procession (Interlude) 11. Swan Song 12. Nox Irae