Earth Rot: Black tides Of Obscurity

Het in Perth, Australië opgestarte Earth Rot kiest ervoor om zich muzikaal uit te drukken aan de hand een mix van black metal en death metal. Earth Rot is gegroeid uit de samenwerking van Jared Bridgeman (bass, vocals) en Tom Waterhouse (gitaar, backing vocals) die een pak korte (tussen een halve minuut en een minuut durend) grindcore tracks wilden maken. Van het een kwam het ander en Earth Rot was geboren. Een vier tracks tellende ep lag al vlug in de winkelrekken en nog datzelfde jaar (2014) was er ook al met ‘Follow The Black Smoke’ een eerste full-album. Wat strubbelingen met de line-up probeerden wat zand in het radarwerk te brengen, maar sinds 2016 (met het op de markt brengen van een nieuwe ep) lijkt de line-up stabiel – naast Jared en Tom hoor je vanaf dan ook drummer Daniel Maloney en gitarist Colin Dickie. Een tweede full-album volgde in 2017 (‘Renascentia’). En nu is het tijd om album nummer drie, ‘Black Tides Of Obscurity’, op de markt te brengen. Het nieuwe werkstuk telt tien tracks die een mix vormen van black metal en death metal met een paar constante factoren. Brute kracht, een immense dreiging, en koude duisternis zijn de logische ingrediënten van de sound die de heren hier neer zetten. Maar ook hatelijk en onheilspellend zijn naamwoorden die van toepassing zijn op het totaal geluid van Earth Rot. Je hebt het ondertussen begrepen: dit is absoluut geen voer voor tere zieltjes. Het viertal raast als wildemannen doorheen de hier neer gezette nummers die akelig door merg en been snijden en je constant opzadelen met een ongemakkelijk gevoel en een pak ongerustheid. Zit er dan nergens wat licht in de duisternis aan te komen, hoor ik je vragen. Wel nee, absoluut niet, track na track overdondert het kwartet je met hun boosaardige en hatelijke sound onderwijl wild om zich heen schoppend. De sound van Earth Rot laat het niet toe om gevangen te nemen, maar enkel om meedogenloos af te slachten wat zich binnen zijn bereik laat gelden. Dit is, zeker tot nu toe, de brutaalste schijf muziek die we dit jaar hebben gehoord en we vragen ons stilletjes af of er nog iets brutaler of meer gemeen klinkend op ons zal afkomen dit jaar.

Luc Ghyselen (72)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Dread Rebirth 2. New Horns 3. Towards A Godless Shrine 4. Unparalleled Gateways To Higher Obliteration 5. Ancestral Vengeance 6. The Cape Of Storms 7. Serpent’s Ocean 8. Mind Killer 9. Unravelling Vapour Of Sanity 10. Out In The Cold