Rotting Kingdom: A Deeper Shade Of Sorrow

Rotting Kingdom is een Amerikaanse death / doom band uit Lexington (Kentucky) en is in oorsprong ontstaan als zijproject van zanger Anton Escobar en drummer Brandon Glancy die samen in de band Tombstalker speelden. Pas in 2016 werd Rotting Kingdom een volwaardige band. Eind 2017 brachten ze een titelloze ep uit waarna ze begonnen schrijven aan een volwaardig album wat resulteerde in ‘A Deeper Shade Of Sorrow’. Qua stijl leunen deze Amerikanen aan bij Candlemass, Autopsy en My Dying Bride. Met slechts zes nummers klokt ‘A Deeper Shade Of Sorrow’ toch af op net geen veertig minuten. ‘Decripit Elegance’ vormt in feite een kort instrumentaal intermezzo van anderhalve minuut waarna het vrij korte maar zéér krachtige ‘Absolute Ruin’ zijn duivels ontbindt. Dit is een puur en onvervalst death nummer. Snelle drums, vlijmscherpe gitaarrifs en een rauwe zang. De overige nummers situeren zich eerder in de richting van doom metal met een doorgaans lange aanloop en lang uitgesponnen gitaarpartijen doorspekt met teksten waar de doorsnee burger niet vrolijk van wordt. Zowel technisch als qua productie valt er niks negatiefs aan te merken. De heren kunnen duidelijk een stukje spelen. Elk nummer is eigenlijk op dezelfde manier opgebouwd – op het eerder vermeldde meer brutale ‘Absolute Ruin’ na – met veel afwisseling maar toch blijven we ergens op onze honger zitten wellicht net omdat de langere nummers telkens gelijkaardig zijn qua opbouw. Indien ‘Absolute Ruin’ halverwege niet voor de welkome opflakkering had gezorgd, zou het op de duur voor ons eerder saai geworden zijn. Wat ons betreft hadden er iets meer krachtige, snelle nummers op de plaat mogen staan. Wie fan is van lange gitaarpartijen en solo’s zal aan dit album zeker zijn hart kunnen ophalen.

K.H. (65)

Godz Ov War Productions GOWP MCDLXXXVI

Tracklist: 1. Sculped Into Life By The Hand Of Death 2. Barren Harvest 3. Decripit Elegance 4. Absolute Ruin 5. The Antechambers Of Eternity 6. A Deeper Shade Of Sorrow