Profeci: Matecznik

‘Matecznik’ is voor zover ons bekend het eerste wapenfeit van de Poolse black metal band Profeci. Dit is een viertal afkomstig uit Poznan die in de loop van 2018 de band startten. De opnames voor ‘Matecznik’ vonden plaats in de winter van 2019 in hun thuisbasis. Verwacht u gedurende ruim een half uur aan black metal in de sfeer van de Griekse grootheden van Varathron, de zang doet ons vaak denken aan Moonspell zowel qua grafachtige zanglijnen als tijdens de meer rauwe zangpartijen. Het tempo ligt zeker niet continu indrukwekkend hoog maar er is enorm veel aandacht voor afwisseling in tempo én sfeer. Hoewel de zang enkel in het pools is en we er dus helaas geen hol van begrijpen, is ‘Matecznik’ een bijzonder aangenaam plaatje geworden door de grote variatie aan ritme en melodieën. We hebben ons laten vertellen dat Profeci zich tekstueel nogal laat inspireren door de mythologie hetgeen met titels als o.a. ‘Ciemna Góra’ (Donkere Berg), ‘Wynaturzenie’ (Ontaarding), ‘Kir’ (Lijkkleed) en ‘Korzenie’ (Roots) wel eens zou kunnen kloppen. Hoe dan ook, voor ons hangt er in ieder geval een sfeer van duisternis en onheilspellend karakter aan het album. Als de verstaanbaarheid van de tekst (tenzij u het Pools perfect machtig bent uiteraard) van ondergeschikt belang is, is ‘Matecznik’ minstens het beluisteren waard.

K.H. (75)

Godz Ov War Productions GOWP DLIII

Tracklist: 1. Ciemna Góra 2. Plesn 3. Manna 4. Wynaturzenie 5. Kir 6. Korzenie 7. Szeol